'Dödsorsak nr 1 kvinnor okänd'

HAGEN - Mer än hälften av holländarna tror att cancer är den främsta dödsorsaken hos kvinnor. Men det är inte rätt. En av tre kvinnor dör av hjärt-kärlsjukdom.

Endast 34 procent av holländarna mellan 40 och 75 år vet detta, enligt ny forskning från TNS NIPO på uppdrag av Heart Foundation. Jämfört med samma mätning förra året blir hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor nu mer brådskande, särskilt bland kvinnorna själva. 41 procent av kvinnorna vet att hjärt-kärlsjukdomar är den främsta dödsorsaken, jämfört med endast 28 procent förra året.

Män
Även om hjärt-kärlsjukdom är den främsta dödsorsaken för kvinnor, har forskningen hittills huvudsakligen fokuserat på man. Resultaten av detta kan inte bara tillämpas på kvinnor.

"De senaste åren har vi lärt oss mer om skillnaderna mellan män och kvinnor", säger Yolande Appelman interventionskardiolog vid VU University Medical Center i Amsterdam. "Vi vet till exempel att kvinnor utvecklar kardiovaskulär sjukdom vid en senare ålder än män och att det finns viktiga kvinnospecifika riskfaktorer som kan orsaka åderförkalkning hos kvinnor. Vi vet dock fortfarande alldeles för lite, varför forskning på kvinnor är Av stor betydelse."

Action

Den 12 september startar Heart Foundation därför en särskild kvinnakampanj. Dessutom är det 'Dress Red Day' onsdagen den 21 september. Heart Foundation uppmanar hela Nederländerna att bära rött den dagen för att visa att ämnet påverkar dig.

Källor):
  • Dutch Heart Foundation