De 5 bästa behandlingarna med åderbråck

Åderbråck (kallas varicer på Doctor Latin) behandlas på sjukhus och specialiserade kliniker. I de flesta fall ersätts behandlingen av sjukförsäkringsgivaren. Dessa är de vanligaste metoderna.

Lasering
Är för närvarande guldstandarden för behandling av åderbråck. Under denna procedur sätts en tunn lasertråd in i åderbråck genom ett litet snitt. Med hjälp av lasern ”bränns” venen upp. Eftersom venen inte längre fungerar rensas den så småningom upp av kroppen. Blodcirkulationen väljer automatiskt en annan väg efter proceduren. Benet bedövas med injektioner, som ibland är smärtsamma.

Själva behandlingen är smärtfri. Lasering sker på poliklinisk basis och du är snabbt tillbaka på fötterna. Patienten måste ha en elastisk strumpa under en tid efter ingreppet (två dagar till två veckor, detta varierar per klinik). Det är bra att gå mycket efter behandlingen. Möjliga komplikationer inkluderar sårinfektioner, trombos och nervskador. dessa komplikationer är sällsynta.

Stripping
Används första gången för över hundra år sedan och är nu - av förståeliga skäl - i nedgång. Patienten får en eller flera skär i benet; sedan åderbråck dras helt inifrån och ut från benet. Allmänbedövning eller epidural krävs, plus sjukhusvistelse (ungefär två dagar). Efter operationen måste patienten ha en stödstrumpa i två till sex veckor. Det finns risk för blåmärken. Blodcirkulationen tas över av andra vener. Möjliga komplikationer (men sällsynta) inkluderar sårinfektioner, trombos och nervskador.

Flebektomi
Under lokalbedövning görs snitt i huden. Sedan, med en liten "virknål", dras venen ut ur benet i bitar. Skivorna är så små att det inte är nödvändigt att sy. Blåmärken efter operationen är ganska vanligt. Sällan förekommande komplikationer är en sårinfektion, blödning eller veninflammation.

Kompressionsterapi
Externt tryck appliceras på åderbråck med hjälp av ett bandage eller kompressionsstrumpa. Detta stimulerar blodflödet och förhindrar vätskeretention. Kompressionsstrumpor görs efter mått och ordineras ofta till äldre personer med åderbråck. Det finns också färdiga strumpor till salu; dessa ger mindre stöd. Många tycker att kompressionsstrumpor är obekväma och obekväma, speciellt när de måste ta på sig hemvård.

"Spray Away"
Denna behandling är lämplig för små åderbråck och appliceras också om små förtjockade sidogrenar av åderbråck fortfarande är synliga efter strippning eller lasering. Metoden kallas också sklerokompressionsterapi. En vätska injiceras i åderbråck som irriterar kärlväggen och stänger venen.

Efter behandlingen måste patienten ha en elastisk strumpa i en till två veckor. Behandlingen är knappast smärtsam. Det kan ta månader innan de förtjockade venerna verkligen försvinner. Huden kan också bli brun till följd av en allergisk reaktion. Denna missfärgning kan vara synlig under lång tid och ibland är den till och med permanent. En laserbehandling kan få missfärgningarna att tas bort, men det ersätts inte av sjukförsäkringsgivarna. Ibland är det nödvändigt att upprepa behandlingen. Möjliga komplikationer inkluderar en allergisk reaktion eller inflammation från kvarvarande blod i den behandlade venen. Dessa komplikationer är sällsynta.

Källor):
  • Plus Magazine
Nyckelord: