De mest ökända patogenerna i vår mat

Från salmonella till campylobacter

Att äta kan göra dig allvarligt sjuk. Men en tarminfektion är inte den andra, och en bakterie är inte heller den andra. Visste du till exempel hur länge norovirus är smittsamt? Och listeria-bakterierna, kommer det att överleva i frysen?

I den här artikeln kan du läsa vad bakterier som salmonella, campylobacter och E. Coli kan orsaka och hur man håller dem borta. Det senare är inte alltid lätt, men ... en varnad person räknas för två.

Matinfektion

Till att börja med, vad är skillnaden mellan matinfektion och matförgiftning? Tja: du får en matinfektion genom mat med en patogen mängd bakterier, parasiter eller virus. En sådan bakterie eller ett virus tränger in i tarmarna genom mat och kan till och med dyka upp i avföringen i flera veckor. Någon som inte följer hygien tillräckligt kan således smitta andra människor i flera veckor.

Matförgiftning

Du får matförgiftning eftersom maten innehåller giftiga ämnen. Dessa toxiner kan orsakas av felaktig förvaring av mat. Detta ger bakterier eller svampar möjlighet att producera giftiga ämnen. Uppvärmning av livsmedel dödar patogenerna, men tyvärr gäller det inte de toxiner som de redan har producerat.

Grundläggande regler för att förhindra infektioner

Mat är en viktig källa till olika infektioner. Det är därför det är viktigt att alltid arbeta hygieniskt. Följ alltid dessa grundläggande regler:

 • Tvätta händerna med tvål och vatten innan du hanterar mat.
 • Tvätta händerna med tvål och vatten om du har berört rått kött.
 • Tvätta händerna med tvål och vatten efter att ha gått på toaletten eller rengjort toaletten.
 • Byt handduk, kökshandduk och disktrasa varje dag.
 • Använd rena redskap.
 • Undvik korskontaminering: använd inte samma bestick för kokta grönsaker som för kött som fortfarande är rått. Använd alltid separata skärbrädor för att skära grönsaker och kött.
 • Koka kött igenom.
 • Tvätta alla grönsaker, frukter och örter noggrant under rinnande vatten.
 • Doppa groddar som bönspiror i kokande vatten om du serverar dem råa.
 • Använd inte råa ägg i rätter som inte värms upp.
 • Ät helst stekt eller hårdkokt ägg.

Salmonella

Salmonella är en bakterie som finns i råa animaliska produkter (kött, fisk, ägg); rå kyckling och rått ägg är de mest ökända exemplen. Det är mindre känt att salmonella också förekommer på råa grönsaker, groddar och frukt. 2300 olika typer av salmonella är kända.

Riskgrupper salmonelladestination

Speciellt barn upp till 5 år, gravida kvinnor, sjuka och äldre.

Symtom på en salmonellainfektion

Med en lätt infektion orsakar bakterierna inflammation i tunntarmen. Inom 12 till 36 timmar utvecklar patienten diarré, buksmärta och (mild) feber. Vanligtvis försvinner symtomen efter 2 till 3 dagar. I undantagsfall tränger salmonella in i blodomloppet, vilket leder till ledinflammation eller långvariga magbesvär (kramper, diarré, förstoppning). Mycket sällan orsakar salmonella hjärtproblem, abscesser och beninflammation. Om patienten torkar ut och njurarna slutar kan en salmonellainfektion leda till döden. Patienten kan också dö av septikemi och chock till följd av infektionen.

Behandling av en salmonellainfektion

Vila och dricka nog - undvik uttorkning!

Rådfråga läkare om symtomen inte förbättras efter några dagar.

På så sätt förhindrar du en salmonellaförorening

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner.

Listeria

Listeriabakterierna orsakar den matburna infektionen listerios. Bakterierna förekommer i produkter som har hållits svala under lång tid och äts utan uppvärmning. Exempel är obehandlad mjölkost (som mjuka ostar), färdigförpackad rökt fisk, färdigförpackade köttprodukter, kylda smörgåsar och kylda maträtter som råa grönsaksallader och råa animaliska produkter. Listeria är en bakterie som också kan växa i kylen. Listeriainfektioner är ovanliga.

Riskgrupper för kontaminering av listeria

Gravida kvinnor, nyfödda barn, äldre och personer med nedsatt immunitet.

Symtom på en listeriainfektion

Hos en frisk person orsakar listerios inga eller bara milda influensaliknande symtom. Klagomålen kan fortfarande uppstå upp till 90 dagar efter infektionen. Detta gör det ofta svårt att fastställa orsaken.

Någon med ett kraftigt nedsatt immunförsvar kan uppleva allvarliga tillstånd som septikemi, hjärnhinneinflammation, inflammation i slemhinnan i hjärtat, gastrointestinal infektion och infektioner i hud och ögon. En gravid kvinna kan ha missfall eller för tidig födelse på grund av en listeriainfektion.

Behandling av listeriainfektion

Beroende på tillståndet.

På så sätt förhindrar du kontaminering av listeria

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner.

Och vidare:

 • Listeria-bakterierna överlever inte vid temperaturer över 70 grader: uppvärmning av mat är därför viktigt.
 • Förvara kylda produkter i kylskåp vid en temperatur på 4 grader.
 • Kasta lättfördärvlig mat efter utgångsdatumet. När förpackningen har öppnats ska du äta produkten inom 3 dagar.

Riskgrupper bör undvika följande produkter:

 • Ostar med "au lait cru" eller "gjord av obehandlad mjölk" på etiketten. De flesta ostar i Nederländerna är pasteuriserade (uppvärmda) och därför säkra. Detta gäller även kvark, keso, keso och ostspridning
 • Färdig att äta rökt fisk från kylskåpet
 • Råa animaliska produkter. Tänk på rått kött, rått ägg, rå mjölk, råa kräftdjur och skaldjur, rå fisk (sushi, sill).

E. Coli-bakterier

E. Coli-bakterierna - även kända som bajsbakterier - är faktiskt en grupp bakterier som förekommer naturligt i tarmarna hos människor och djur. Bakterierna där skyddar mot andra skadliga bakterier. Vissa typer av E. Coli producerar ett toxin som kan orsaka en matinfektion. Emellertid orsakar den stora majoriteten av E. Coli inga sjukdomssymtom. E. Coli kan förekomma på rått kött, råa grönsaker och råa mejeriprodukter.

E. Coli förekommer på platser där mycket arbete görs med mat, såsom restauranger eller kryssningsfartyg. I sådana fall är detta ofta resultatet av ohälsosamt arbete.

E. Coli överlever också i vatten - till och med flera veckor. Det är förmodligen också anledningen till att infektioner med E. Coli är vanligare på sommaren.

Riskgrupper E Coli-kontaminering

Små barn, äldre, gravida kvinnor, personer med nedsatt immunitet.

Symtom på E-coli-kontaminering

Symtomen på en infektion med E. Coli beror på typen av E. Coli. Ofta blir någon smittad men märker det inte. Om någon får symtom är det ofta illamående, kräkningar och (ibland blodig) diarré. En allvarlig infektion kan leda till nedsatt njurfunktion och blodnedbrytning (det så kallade hemolytiska uremiska syndromet (HUS). HUS är dödligt i 3 till 5 procent av fallen).

Cirka 30 procent av resenärerna till subtropiska regioner lider av resenärens diarré till följd av kontaminering med E. Coli.

Behandling av E Coli-kontaminering

Vanligtvis försvinner tarminfektionen på egen hand. Om du är sjuk, fortsätt åtminstone dricka bra. Och om symtomen inte försvinner, om de förvärras eller om dina hemmafruar blir sjuka, kontakta din läkare.

På detta sätt förhindrar du en E Coli-kontaminering

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner. [lägg till intern länk]

Och vidare:

E. Coli överlever inte vid en temperatur högre än 65 grader.

 • Undvik följande produkter:
 • Rått kött, som köttfärs, en halvkokt hamburgare eller filé amerikansk
 • Opastöriserad mjölk, obehandlad mjölkost och opastöriserad fruktjuice
 • Patienter med E. Coli kan överföra bakterierna genom avföringen i ungefär två månader. Att tvätta händerna väl efter varje toalettbesök är därför mycket viktigt!
 • Tvätta alltid händerna efter kontakt med djur: djur kan också överföra E. Coli.

EHEC

EHEC är en del av familjen E. Coli. EHEC kan förekomma på rått nötkött, råa grönsaker och råa mejeriprodukter. I de allra flesta fall löser tarminfektionen sig självt, men hos 2 till 7 procent av patienterna leder EHEC till hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS). HUS är dödligt i 3 till 5 procent av fallen.

Riskgrupper EHEC-kontaminering

Små barn, äldre, gravida kvinnor, personer med nedsatt immunitet.

Symtom på EHEC-kontaminering

I vissa fall märker inte någon som är smittad denna förorening. Andra människor upplever milda symtom som diarré - detta kan pågå i upp till 14 dagar efter infektion. Det finns också varianter av EHEC som orsakar svår blödning i tarmen. Det blodet kommer sedan ut med diarrén. I svåra fall kan EHEC leda till allvarlig njurskada. Ett utbrott i Tyskland 2011 resulterade till och med i dussintals patienter.

Behandling av en EHEC-infektion

Vanligtvis försvinner tarminfektionen på egen hand. Om du är sjuk, fortsätt åtminstone dricka bra. Och om symtomen inte försvinner, om de förvärras eller om dina hemmafruar blir sjuka, kontakta din läkare.

På detta sätt förhindrar du EHEC-kontaminering

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner.

Och vidare:

Undvik följande produkter:

 • Rått kött, som köttfärs, en halvkokt hamburgare eller filé amerikansk
 • Opastöriserad mjölk, obehandlad mjölkost och opastöriserad fruktjuice
 • Patienter med EHEC kan överföra bakterierna genom avföringen i ungefär två månader. Att tvätta händerna väl efter varje toalettbesök är därför mycket viktigt!
 • Tvätta alltid händerna efter kontakt med djur, eftersom djur också kan överföra EHEC.

Norovirus

Norovirus är ett mycket smittsamt virus som kan orsaka matburna infektioner. Det förekommer i råa kräftdjur och skaldjur och i råa grönsaker och frukt. Förorening från människa till människa är mycket vanligt. Noroviruset uppträder särskilt under de kalla månaderna. Varje år har Nederländerna 4,5 miljoner fall av maginfluensa. I en halv miljon av dessa fall är norovirus den skyldige.

Riskgrupper norovirus

Små barn, äldre, gravida kvinnor, personer med nedsatt immunitet.

Symtom på en noro-infektion

Illamående inom 15 till 48 timmar, ofta tillsammans med våldsamma kräkningar. Dessutom förekommer regelbundet feber, huvudvärk, magont och magkramper. I de flesta fall är klagomålen över efter 1 till 4 dagar. Ibland följer sjukhusvistelse på grund av uttorkningssymptom.

Behandling av en noro-infektion

Vanligtvis försvinner tarminfektionen på egen hand. Om du är sjuk, fortsätt dricka åtminstone. Om symtomen inte försvinner, om de förvärras eller om det finns uttorkningssymtom, kontakta din läkare.

På detta sätt förhindrar du noro-kontaminering

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner.

Och vidare:

 • Norovirus överlever i vatten, i isande kyla och kan också spridas genom luften. Efter ett utbrott riskerar du kontaminering i några dagar. Viruset dör först efter uppvärmning till 70 grader eller högre.
 • Ät inte rå skaldjur, som ostron eller musslor.
 • Mjuka frukter, såsom skogsfrukter, är extra känsliga för förorening med norovirus.
 • De allra flesta norovirusinfektioner (cirka 60 procent) förekommer från person till person. Viruset kommer på händerna via kräkningar eller avföring, varefter det sprider sig mycket snabbt via exempelvis dörrhandtag, leksaker och mat. Avföringen kan fortfarande vara smittsam i upp till 3 veckor efter infektionen.

På grund av den höga risken för kontaminering med norovirus gäller även följande råd:

 • Om möjligt, låt patienten använda en separat toalett tills han är fri från klagomål i 4 dagar
 • Rengör toaletten med en blekmedel minst en gång om dagen. Följ följande ordning: dörrknopp, ljusströmbrytare, kran, spolningsknapp, spolbehållare, utetoalett, väggar, golv och först då toalettstolen och insidan av toaletten.
 • Tvätta förorenade material som nedsmutsat sängkläder, smutsiga kläder eller leksaker i 60 grader så snart som möjligt och stryk tvätten efter torkning.
 • Låt inte patienten laga mat till andra människor i upp till fyra dagar efter de senaste klagomålen
 • Undvik direkt fysisk kontakt med patienten i upp till fyra dagar efter att symtomen har försvunnit.

Campylobacter

Campylobacter är en bakterie som finns i tarmarna hos djur. Bakterierna sprider sig genom avföring, inklusive på livsmedel: rå kyckling är den mest ökända. Bakterierna finns också i rå mjölk och råa grönsaker. Endast ett fåtal bakterier behövs för att bli sjuka av campylobacter. Campylobacter-infektioner är allt vanligare.

Riskgrupper campylobacter

Små barn, äldre, gravida kvinnor, personer med nedsatt immunitet.

Campylobacter-infektionssymtom

Campylobacter kan orsaka milda mag-tarmbesvär, influensa, magont och (blodig) diarré. Klagomålen varar i cirka 5 till 7 dagar, tarmkramper kan pågå i veckor. Mycket sällan orsakar campylobacter en autoimmun sjukdom: Guillain Barré-syndrom eller Reiters syndrom. Permanent muskelsvaghet eller ledproblem kan då bli konsekvenserna.

Behandling av campylobacterinfektion

Vanligtvis försvinner tarminfektionen på egen hand. Om du är sjuk, fortsätt åtminstone dricka bra. Om symtomen inte försvinner, om de förvärras eller om det finns uttorkningssymtom, kontakta din läkare.

På detta sätt förhindrar du förorening av campylobacter

Se ovan: Grundläggande regler för att förhindra infektioner.

Och vidare:

 • Kräftdjur och skaldjur kan också överföra bakterierna
 • Campylobacter överlever i färskt och saltvatten och dör av kokning, bakning eller stekning
 • Förorening är mer troligt i länderna i Medelhavsområdet och Asien: när du reser dit, var extra försiktig med mat och kranvatten
 • När du är utomlands dricker du bara kranvatten om du är säker på att det är säkert

Att lagra mat, så gör du det!

Hur bäst konserveras maten? Du läser det här. Här kan du läsa bland annat om känslan och nonsen med den skarpare lådan i ditt kylskåp. Men choklad som har blivit vit diskuteras också i artikeln - kasta den eller äta den ändå, vet du?

På webbplatsen för Nutrition Center kan du snabbt ta reda på hur du bäst lagrar dem för mer än 2000 produkter.

Kontrollerar maten

I vårt land övervakar den holländska myndigheten för livsmedels- och konsumentproduktsäkerhet (NVWA) livsmedelssäkerhet. Denna tillsyn är bred: NVWA övervakar företag som producerar eller bearbetar mat, men även boskapsföretag och foderföretag, till exempel. Först när ett företag har erkänts av NVWA kan det marknadsföra produkter. Varje företag måste följa holländska och europeiska lagar och förordningar och företaget själv ansvarar för alla dagliga kontroller. NVWA kontrollerar sedan om företagets styrsystem är i ordning. Om så är fallet kommer NVWA att kontrollera företaget mindre ofta. Men om kontrollsystemet inte är i ordning kommer NVWA att besöka golvet oftare.

Blev sjuk? Rapportera det!

Om du till exempel blev sjuk efter att ha besökt en restaurang eller köpt något i butiken som visade sig vara bortskämd när du öppnade den, kan du rapportera detta till NVWA. NVWA kommer sedan att kontakta dig och diskutera med dig vad som händer härnäst.

Källor):

 • RIVM

 • Näringscenter

 • Holländsk myndighet för livsmedels- och konsumentproduktsäkerhet