Depression orsakar hjärtbesvär

En fjärdedel av människorna som går till sjukhus för hjärtbesvär lider faktiskt av depression eller panikstörning. Enligt kardiolog Petra Kuijpers kan "det verkliga antalet vara ännu högre".

Nu när psykiatriveckan börjar vill Petra Kuijpers återigen påpeka att hjärta och huvud är starkt kopplade. Hjärtklagomål med en oklar orsak orsakas ofta av en depression eller panikstörning. Detta demonstrerades för tre månader sedan av en studie vid Academic Hospital Maastricht. Det är därför som tester nu också alltid utförs för symtom på psykologiska besvär.

Med en depression och panikstörning har inte alla rädsla eller sorgliga känslor. Hos vissa människor kan det också uttryckas av bröstsmärta eller hjärtklappning. Ibland leder detta till verkliga hjärtklagomål som kan vara dödliga. Det är därför snabb diagnos är av avgörande betydelse.

För mycket stress är vanligtvis orsaken till depression eller ångestsyndrom. Stress är också en av de största riskerna för hjärtklagomål. Det är ännu värre än rökning, fetma, alkohol och otillräcklig träning. Att minska stress och behandla depression eller panikstörning är ofta det bästa botemedlet för hjärtbesvär utan någon uppenbar orsak.

Källor):
  • Algemeen Dagblad