Åderbråck? Släng det!

Behandlingar och eftervård

Synliga ojämna vener på underbenen är sannolikt åderbråck. En fjärdedel av holländarna lider av det; särskilt kvinnor. Många har åderbråck bort eftersom det inte ser vackert ut, men tillståndet har också medicinska konsekvenser.

Åderbråck börjar nästan alltid med synliga vener på benen. I första hand leder dessa till få klagomål. I ett senare skede kan åderbråck leda till en känsla av tyngd i benen, svullna fotleder eller 'rastlösa' am medan du sover. I svåra fall slutar det till och med med eksem på anklarna, missfärgningar av huden (pigmenteringar) på underbenen och dåligt läkning av sår.

Felfunktionsventiler
Åren i dina ben kan delas in i två grupper. De ytliga venerna ligger under det subkutana fettlagret. De djupa venerna ligger mellan musklerna. De djupa venerna spelar en roll för att driva upp blodet.

När du går eller cyklar, pressar sig vadmusklerna och blir kortare och tjockare. Detta plattar venerna och får blod att strömma uppåt. Ventilerna i venerna hindrar blodet från att röra sig nedåt. Om dessa ventiler inte fungerar ordentligt kan blodet rinna ner. Detta skapar övertryck i venerna och kapillärerna.

När de expanderar utvecklas en åderbråck. En annan ven tar över venens funktion med ventiler som inte fungerar. På så sätt kan åderbråck tas bort utan problem.

Skanna dina vener
För att undersöka blodkärlen i benen och upptäcka åderbråck använder läkaren en duplexskanning. Enheten avger ljudvågor som reflekteras av blodet. Detta ger en bild av både ytliga och djupa vener. På det här sättet bestämmer läkaren mycket noggrant åderbråckens natur och plats.

Dessutom visar det blodkärlens öppenhet, blodflödets riktning och ventilernas funktion. Undersökningen med dubbelsidig skanning är inte alls smärtsam. Du kan jämföra det med att skapa ett ljudeko.

Orsaker
De viktigaste orsakerna till åderbråck är ärftlighet, stående och graviditet. Kvinnor som har ett stående yrke löper därför större risk.

Typer av behandlingar
Det finns flera sätt att behandla åderbråck. Idag behandlar behandlingar inte bara det medicinska problemet utan också det estetiska. Nedan hittar du en översikt.

Stripping
Stripping är faktiskt en gammaldags teknik. Tekniken används endast för åderbråck som vrider sig mycket. Med denna metod avlägsnas åderbråck helt under narkos. Denna procedur är ganska stressande och drastisk.

Endovenös laserterapi (EVLT)
Tack vare endovenös laserterapi är det inte längre nödvändigt att dra hela venen från benet. Den ven som ska avlägsnas skannas på benet med ultraljud. En tunn laserfibertråd sätts in i blodkärlet längs ett litet snitt. Blodkärlet stängs med laserenergin. Detta har inga konsekvenser för blodflödet i benen.

Blodet söker automatiskt efter ett annat blodkärl i kärlsystemet, så att det kan fortsätta att strömma mot hjärtat. Resterna av det stängda blodkärlet bryts ner och kastas av kroppen. Behandlingen utförs under lokalbedövning. En stor fördel är att du omedelbart är mobil igen. Dessutom kommer du inte att vara kvar med ärr och båda benen kan behandlas samtidigt.
Müller-teknik
Ett annat sätt att ta bort åderbråck är Müller-tekniken. Före behandlingen markeras åderbråckarna först med en speciell markör. Sedan görs små snitt i huden ovanför åderbråck. Venerna tas helt bort med små "virknålar". Med denna teknik är ärren minimala. Behandlingen utförs under lokalbedövning.

Sklerokompressionsterapi
Denna teknik är bättre känd som tätning av åderbråck. Och används vanligtvis för "mindre" åderbråck eller som en uppföljande behandling för mer allvarliga ingrepp. Även här drar läkaren först ut de områden som ska behandlas. Han sprutar en fettupplösande vätska i åderbråck var femte centimeter. Detta gör den släta kärlväggen stel och blodet koagulerar lite.

Kärlväggarna vidhäftar delvis varandra, varefter de krymper och kan inte expandera. För att främja det senare bör du bära en elastisk strumpa och eventuellt ett tryckbandage. Blodet kommer att hitta ett annat sätt i kärlsystemet. Efter ett tag är venen knappt synlig.

Ultraljudstyrd skleroskompressionsterapi
Grunden för ultraljudstyrd skleroskompressionsterapi är i stort sett lik den vanliga sklerokompressionsterapi. I det här fallet har dock läkaren 'skummat' vätskan som ska injiceras i förväg. Detta skum är tjockare och har därför en ännu bättre effekt på kärlväggen.

Med denna metod kan medelstora vener behandlas. När allt kommer omkring kan skummet spridas över en större yta. Under behandlingen används duplexskanningen för att kontrollera om skummet kommer in i venen som ska behandlas.

Laserbehandling av små kärl
Röda eller blå synliga fina kärl (björkkvistar) som framträder som ett nätverk på benen orsakar inte något medicinskt obehag. Dessa desinficerande kärl kan behandlas utmärkt med en laser.

Om det också finns åderbråck, rekommenderar läkaren att behandla dem först. Detta lindrar trycket på de små venerna. Laserterapi rekommenderas därför endast i slutet av behandlingsprocessen.

VNUS stängningsförfarande
VNUS stängningsförfarande är knappast stressande för patienten. En kärlkirurg sätter in en kateter i den utvidgade venen och smälter den så att säga tillsammans med högfrekventa vågor.

Behandlingen tar mindre än en halvtimme och patienten behöver bara ha en stödstrumpa i en dag efteråt. Med andra metoder är detta ofta minst sex veckor.

Eftervård med elastiska strumpor
Efter behandling av åderbråck bör du bära elastiska strumpor, förutom laserterapi. Eftervård är avgörande för behandlingens effektivitet. De elastiska strumporna främjar blodcirkulationen och dräneringen av lymfvätska. Dessutom får benen extra stöd. Som ett resultat kan befintliga kärlproblem inte bli värre.