Åderbråck: vad kan du göra åt det själv?

Om näring, benmassage och motion

Åderbråck är inte trevligt. Ibland är de så stora och smärtsamma att medicinsk intervention är nödvändig. men ofta kan du lindra obehaget själv genom att anpassa din livsstil. Du kan gå långt med dessa närings- och träningstips.

Åderbråck vrider blodkärl som ofta syns genom huden. De kan vara mycket små blodkärl eller större dilaterade kärl som syns som strängar. Cirka 25 procent av befolkningen - inklusive män - lider av åderbråck.

Åderbråck orsakar inte alltid klagomål. Ett antal personer med åderbråck lider av klåda, en tung, trött känsla i benen eller smärta. Riskfaktorer är ärftlig börda, ålder, graviditet och stående yrke. Människor som röker , personer med övervikt eller personer vars hjärtan inte pumpar tillräckligt kraftigt är också extra känsliga för att få åderbråck.

Rörelse

Som nämnts kan livsstil påverka utvecklingen av åderbråck. Mer rörelse, gör kalvmuskelövningar och undviker att sitta och stå länge kan minska klagomålen, även om åderbråck inte försvinner. Promenader, cykling, simning och jogging är också bra för att bekämpa åderbråck. Att gå barfota på sand, gräs eller grus och tå är också bra övningar. Redan befintliga åderbråck får mycket mindre tryck på grund av rörelsen, vilket gör dem mindre smärtsamma. Och god cirkulation hjälper till att förhindra nya åderbråck.

Näring

När du har åderbråck försvinner de inte på egen hand. Det finns därför inga livsmedel som kan bota åderbråck. Det finns näringsämnen som hjälper till att förhindra åderbråck och minska befintliga klagomål, delvis för att de är bra för blodflödet. En hälsosam kost hjälper också till att förhindra fetma, en av riskfaktorerna för åderbråck.

En hälsosam, varierad kost med många fullkornprodukter är faktiskt grunden för detta. Kalk och kiseldioxid (silicea) sägs hjälpa till att förhindra åderbråck och minska symtomen. Det senare finns i fullkorn, mjölk, äggula, kåltyper och till exempel palsternackor. Livsmedel som är rika på kalcium inkluderar vitkål, morötter, mandel, russin och surkål. Blåbär, betakaroten, selen, zink, vitamin C och E och omega-3-fettsyror tillskrivs också för att lindra åderbråck. Kom ihåg att vitamin E har en blodförtunnande effekt, så det är inte klokt att ta ett tillskott när du använder blodförtunnande medel. Vid blodförtunnande läkare, kontakta alltid din läkare först. Dessutom sägs aescin, den aktiva substansen från vildhästkastanjen och vinstockar, förbättra blodflödet i de stora benvenerna och stärka venväggarna och därmed ha en gynnsam effekt på åderbråck. Slutligen undvik alkohol, kaffe och alltför kryddig mat och sluta hellre röka.

Kläder

Om du är utsatt för åderbråck, jobbar mycket, är gravid eller kanske redan har åderbråck, kan lämpliga kläder hjälpa till att lindra bördan. Undvik till exempel tätt passande, åtsittande kläder och håll fötterna varma genom att bära strumpor och varma skor. Ibland kan ett elastiskt bandage ge lättnad och läkaren kan ordinera kompressionsstrumpor.

Kroppsvård

Bytbad stimulerar blodcirkulationen och rekommenderas därför för åderbråck. En massage av benen, eventuellt med en speciell kräm, är också en bra idé. Undvik värme och solljus. Värme får venerna i benen att expandera. Helst inte ett solbad eller turkiskt bad. På grund av värmen rekommenderas inte heller hårborttagning av dina ben med varmt vax; föredrar en rakhyvel.