Ditt hjärta i dina egna händer

Riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom

Det finns en hel del riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Rökning, fetma, blodtryck, kolesterol. Men dessa riskfaktorer innebär automatiskt också att du faktiskt kan vidta åtgärder för att hålla ditt hjärta så friskt som möjligt. Vi samlade tips för män och kvinnor.

Rökning

30 procent av nya fall av kranskärlssjukdom (orsakad av smalare kranskärl) och 19 procent av nya fall av stroke beror på rökning, enligt siffror från Dutch Heart Association. Om dödsfall från hjärtsjukdom. Det är dock aldrig för sent att sluta: även i ålderdomen minskar risken för hjärtinfarkt eller stroke med 50 procent ett år efter den senaste cigaretten. Rökningstopp kan öka det "goda" HDL (High Density Lipoprotein) kolesterol med 15 till 20 procent, jämförbart med effekten av några av de bästa läkemedlen.

Höjt blodtryck

En tredjedel av antalet nya fall av kranskärlssjukdomar och stroke orsakas av ökat blodtryck, enligt Dutch Heart Foundation. Och 40 till 50 procent av holländarna mellan 35 och 70 år har högt blodtryck.

Blodtrycket ökas med ett övre tryck större än eller lika med 140 mmHg (millimeter kvicksilver) och ett undertryck som är större än eller lika med 90 mmHg. Bestämde läkaren att du har högt blodtryck? Då är det bra att börja ta itu med din livsstil: rök inte, äta hälsosamt, träna mer, gå ner i vikt och använd alkohol med måtta. Många frukter och grönsaker är särskilt viktiga eftersom de innehåller kalium och det är viktigt för hälsosamt blodtryck. Det finns också produkter berikade med kalium.

Om du funderar på att använda dessa men också tar blodtryckssänkande läkemedel eller om du är en njurpatient, kontakta läkare först, eftersom sådana produkter inte är lämpliga. Använd färska livsmedel istället för de ofta salta färdiga maträtterna, eftersom salt är dåligt för blodtrycket. Med högt blodtryck är läkemedel ibland också nödvändiga för att sänka blodtrycket.

Ökade kolesterolnivåer

20 procent av nya fall av kranskärlssjukdom orsakas av förhöjt kolesterol, har Dutch Heart Foundation beräknat. Om du har ett totalt kolesterol mellan 5 och 6,4 millimol per liter (mmol / l), ökar kolesterolet något, mellan 6,5 och 7,9 ökar detta och kolesterolnivån är högre än 8, då höjs det kraftigt.

När blodkolesterol är för högt finns det ofta för mycket av det "dåliga" LDL-kolesterolet (lågdensitetslipoprotein) i förhållande till det "goda" HDL-kolesterolet (högdensitetslipoprotein) som håller venerna rena. "Dåligt" LDL-kolesterol anses vara en av huvudorsakerna till arteriell blockering.

Det kanske låter galet, men ett av de viktigaste stegen för att sänka ditt kolesterol är väldigt enkelt: ersätt mättade fetter med omättade fetter. Av alla livsmedel är de med mycket mättat fett den största orsaken till högt kolesterol. Ändå äter den vuxna holländaren för mycket mättat fett. Mättade fetter finns i smör, hård margarin, choklad, mejeriprodukter med full fetthalt, ost med full fetthalt, korv och fettiga kött. Omättade fetter finns i mjukt magert margarin och margarin, avokado, vegetabiliska oljor, nötter och fisk.

Förutom en hälsosam livsstil av motion, ingen rökning och en hälsosam vikt kan användningen av produkter med växtsteroler ytterligare sänka förhöjt kolesterol. Om du vill använda detta, kontakta din läkare först om du tar kolesterolsänkande läkemedel. Förresten: för familjemedlemmar som inte har högt kolesterol finns det ingen anledning att använda sådana produkter. De kan hålla kolesterolet friskt genom en hälsosam kost med massor av omättade fetter och få mättade fetter.

När levande åtgärder har otillräcklig effekt behövs läkemedel. Ibland används läkemedel omedelbart, till exempel om kolesterolet är allvarligt förhöjt eller det förhöjda kolesterolet är en ärftlig fråga.

Övervikt

Vid övervikt förändras ett antal processer i kroppen vilket gör att kolesterol- och blodsockernivån och blodtrycket stiger. Speciellt magfett ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Att gå ner i vikt lönar sig. Ju större viktminskning, desto större ökning av "bra" HDL-kolesterol. Och 10 pund mindre hos överviktiga individer kan sänka blodtrycket med 5-20 mmHg. En hälsosam vikt för ditt hjärta och kärl: ett kroppsmassindex (BMI) lägre än 25 och en midjemått på mindre än 102 centimeter (män) eller 88 centimeter (kvinnor).

Inte tillräckligt med motion

I 16 procent av de nya fallen av kranskärlssjukdom och i nästan en fjärdedel av de nya fallen av stroke är för lite motion orsaken, säger Dutch Heart Foundation. Men med 30 minuters måttligt intensiv träning varje dag kan många direkta hälsovinster uppnås: detta kan hjälpa till att öka det "goda" HDL-kolesterolet. Blodtrycket faller också på grund av rörelse.

Påfrestning

Det finns bevis för att personer som svarar starkt på stress är mer benägna att ha ökade LDL-nivåer. Särskilt för att de ofta lever ohälsosamma och oregelbundna liv. Kompensera därför stress så mycket som möjligt med avkoppling.

Diabetes

Samma riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom ökar också risken för typ 2-diabetes, och de med typ 2-diabetes har två till tre gånger högre risk för hjärt-kärlsjukdom. Men allt som sänker risken för hjärt-kärlsjukdom kan också sänka risken för typ 2-diabetes, så ingen rökning, hälsosam kost, hälsosam vikt och regelbunden motion.

Ärftlighet

När hjärt-kärlsjukdom uppträder hos en familjemedlem (i första graden) före 60 års ålder har du en ökad risk. Till exempel kan högt kolesterol i blodet vara ärftligt (familjär hyperkolesterolemi).

Ärftlighet är en riskfaktor som naturligtvis lite kan göras åt. Det är viktigt att du möter faktumet och diskuterar det med läkaren. Men som med alla andra riskfaktorer gäller även följande för ärftlighet: tidig upptäckt, medicinering vid behov och goda dietregler minskar risken för hjärt-kärlsjukdom!

Kvinnor och deras hjärtan

Symtomen på hjärt-kärlsjukdomar är ofta olika hos kvinnor än hos män. En förtryckande smärta i mitten av bröstet som kan utstråla till armar och käkar, ovanlig svår trötthet, yrsel, andfåddhet och allvarliga sömnproblem kan alla vara ett symptom på hjärtsjukdomar.

Män är mer benägna att ha traditionella symtom, till exempel bröstsmärtor.
Kvinnor är mer benägna att dö av hjärtinfarkt än män. 42 procent av de europeiska kvinnorna dör inom ett år av hjärtinfarkt och 24 procent av männen. Detta beror på att läkare och kvinnorna själva inte alltid känner igen kvinnliga symtom och kvinnor behandlas därför senare. En annan orsak är att kvinnor i genomsnitt lever äldre än män och hjärtsjukdomar ofta utvecklas senare i livet.

Män och deras hjärtan

Män röker fortfarande mycket mer än kvinnor, trots att de har tänt färre och färre cigaretter genom åren. Enligt de senaste siffrorna från Statistik Nederländerna röker en av tre män (31 procent) och nästan en av fyra kvinnor (23 procent). Dessutom har män oftare högt blodtryck.

Tyvärr för det manliga könet utvecklas de flesta hjärtklagomål hos män ungefär tio år tidigare än hos kvinnor. Fram till klimakteriet är kvinnor fortfarande skyddade av de kvinnliga hormonerna. Till exempel är den genomsnittliga åldern för män när de läggs in på sjukhus för hjärtinfarkt 64 år, för kvinnor är 71 år.

Mer information?

Vill du veta mer om hjärt-kärlsjukdom? Ring informationslinjen för Dutch Heart Foundation: 0900-3000300 (från 09:00 till 13:00), eller besök www.hartstichting.nl.

Med tack till Ank van Drenth, läkare vid Dutch Heart Foundation.

Källor):
  • Plus Magazine