Dåligt blodflöde skadar hjärnan

NIJMEGEN - Hjärnorna hos nästan alla människor över 50 kommer att fungera sämre med åldern. Forskare vid UMC St. Radboud har fastställt att hjärnan hos äldre skadas till följd av störningar i blodflödet.

Många utvecklar minnesproblem eller svårigheter att röra sig när de blir äldre. Forskare misstänkte att detta berodde på ett minskat blodflöde i hjärnan. Detta tillstånd är vanligt hos äldre.

Kardiovaskulära sjukdomar
Mer än 90 procent av alla människor över 60 år har dålig blodcirkulation i hjärnan. Kardiovaskulära sjukdomar är vanligtvis orsaken. Med hjälp av en ny MR-teknik, så kallad diffusion tensor imaging (DTI), kan graden av skada på hjärnan som ett resultat av nedsatt blodflöde mätas.

Hjärnskador
Inte alla som har stört blodflöde har samma antal problem med minus- och rörelsen. Forskarna mätte hjärnskadorna som ett resultat av det sämre blodflödet hos mer än 500 personer över 50 år. Tidigare förblev dessa hjärnskador dolda vid den "normala" MR-undersökningen.

Människor med de allvarligaste hjärnskadorna på grund av cirkulationsstörningar visade sig prestera sämre när det gäller minne och gång än personer med färre cirkulationsstörningar och därmed mindre skador. Detta resultat ger ledtrådar för att diagnostisera hjärnskador tidigare än nu, så att tidigare behandling kan vara möjlig.

Foreshadow demens
Alla som deltog i Nijmegen-studien kommer att granskas igen nästa år. Till exempel undersöks huruvida skadorna på hjärnan som hittats kan vara en föregångare till Mänsklig och / eller parkinsonism (ett tillstånd som liknar Parkinsons sjukdom). Det skulle innebära att läkare kunde diagnostisera dessa tillstånd tidigare.

Källor):
  • Radboudumc