DNA-test visar ökad risk för livmoderhalscancer

Ett speciellt test kan visa vilka kvinnor med hrHPV-viruset som har en ökad risk för livmoderhalscancer. Detta framgår av forskning från UMC Groningen.

Livmoder halscancer orsakas av högrisk humant papillomvirus (hrHPV). Många kvinnor har HPV-viruset, men inte alla utvecklar livmoderhalscancer på grund av det. Så ett andra, ytterligare test behövs, annars kommer för många kvinnor i onödan att hänvisas till gynekologen. Det är därför doktorandkandidat Aniek Boers forskade i DNA.

Förändring i DNA

DNA-metylering kan förekomma i precancerösa stadier av livmoderhalscancer; en förändring i DNA som gör att vissa gener "stängs av". Detta gör det möjligt att stänga av så kallade tumörsuppressorgener, som säkerställer normal organisation i cellen. Cancer räknare kan använda detta och sprida sig, vilket kan leda till en tumör.

I Boers forskning har nya gener hittats som är avstängda i de cancerframkallande stadierna av livmoderhalscancer och fungerar normalt hos friska patienter. Enligt Boers erbjuder detta DNA-metyleringstest en möjlighet att se vilka kvinnor med hrHPV-viruset har en ökad risk för livmoderhalscancer.

Fördelar

Boers förutser två stora fördelar med detta test. Först och främst kan detta test minska onödiga hänvisningar till gynekologen och förhindra därmed oro och höga kostnader. Dessutom kan testet också användas i självtester där kvinnor tar en smet hemma med en borste. Detta innebär att kvinnor som inte deltar i befolkningsundersökningen av skam fortfarande kan nås.

Boers tog sin doktorsexamen den 20 oktober 2014 från universitetet i Groningen.

Källor):