Domningar i tårna, vad nu?

Jag har domningar i tårna och det ser ut som om de är feta. Jag gick nyligen till läkaren, men han såg det inte och ställde inga ytterligare frågor. Vet du vad jag kan göra med det?

Joris Bartstra, journalist med medicinsk examen.

Du har fått mycket lite information från läkaren. Egentligen tror jag att du låter dig skjuta upp lite lätt. Läkaren måste åtminstone säga vad han / hon tycker att det är. Om det behövs vet han inte, men då måste han berätta varför han inte kan eller inte kan göra något med det.

En domningar i tårna, som du beskrev, orsakas av en funktionsstörning i sensoriska nerver (polyneuropati). Vanligtvis har detta att göra med ämnesomsättningen. De vanligaste orsakerna är diabetes och brist på B-vitaminer. Detta är ofta relaterat till överdriven alkoholkonsumtion. Njursjukdomar och medicinering kan också vara en orsak.

Ofta finns ingen orsak till klagomålen, men omfattande forskning utförs på vissa akademiska sjukhus. Förutsatt att du inte har diabetes är ett enkelt första försök att bli av med att ta vitamin B-komplextabletter.

Vill du också ställa en fråga till Dr. Joris Bartstra?

Glöm inte att ange ditt namn, ålder och kön. Om din fråga också är av intresse för andra kommer Joris att svara på den och publicera den i tidningen Plus Magazine.

Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.