Dör bakterier när man lagar kött?

Dör bakterier när man lagar kött?

Patricia Schutte, nutritionist

Ja, baka kött dödar bakterier ordentligt. Vissa bakterier kan dock producera toxiner som inte förstörs under uppvärmningen. Detta kan fortfarande göra dig sjuk. Detta händer särskilt om fördärvliga produkter förvaras för länge och vid för varm temperatur.

Värm väl

Rått kött kan innehålla patogena bakterier, virus och parasiter som salmonella, E. coli och toxoplasma gondii. Genom att värma upp köttet väl och vrida det regelbundet dödar du eventuella patogener. Bra gjort är det säkraste valet. Detta är särskilt viktigt för personer som är mycket känsliga för livsmedelsburna infektioner som mycket små barn, äldre, gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar.

Håll dig sval

Det är också viktigt att hålla köttet tillräckligt kallt. Förvara rått kött vid en temperatur på 4 ° C i kylen. Den nedre hyllan är mest lämplig; det här är den kallaste platsen i ditt kylskåp. Att hålla kött kallt hindrar bakterier från att växa alls. Titta i Food Center's Storage Guide för att ta reda på hur länge du kan behålla en viss typ av kött.

Notera datumet

Rått färskt kött har ett sista datum (kan användas fram till). Det är därför det är viktigt att äta kött före eller senast på dagen. Om du äter kött efter datumet riskerar du att bli sjuk. Se också till att en öppnad förpackning endast kan förvaras i kylen i 2 dagar.

Att separera

Korsföroreningar kan snabbt inta bakterier genom händerna eller skärbrädan. Håll därför kokta och råvaror separata och skär kött, fisk och grönsaker på separata skärbrädor.

Läs mer om kött här.

Har du en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Patricia Schutte har arbetat i mer än 25 år som informationsansvarig vid Nutrition Center i Haag. Hon svarar på frågor om hälsosam, hållbar och säker mat.