Dussintals dödsfall varje år på grund av att man ignorerar ett smetanrop

Varje år dör dussintals kvinnor i Nederländerna eftersom de inte deltar i befolkningsundersökningen för livmoderhalscancer. Detta framgår av siffror från National Institute for Public Health and the Environment (RIVM).

Varje år får cirka 700 kvinnor i Nederländerna livmoder halscancer. Kvinnor mellan 35 och 45 år påverkas främst av detta. Befolkningsundersökningen fokuserar på alla kvinnor mellan 30 och 65 år. Vart femte år får de en uppmaning för att få en smetstest av sin läkare.

Befolkningsundersökningen

Av kvinnorna som kallats upp de senaste två åren deltog endast 60 procent i studien. 2015 var detta cirka 5 procent mer. "Av kvinnorna som inte deltar i studien dör 120 till 150 varje år", enligt RIVM. För övrigt ger smetstestet inte alltid säkerhet: av kvinnorna som deltar i studien dör femtio av kvinnorna varje år.

Med ett utstryk tas slemhinnan vid livmoderhalsens och livmoderhalsens gräns. Förfarandet, av läkaren eller assistenten, upplevs av många kvinnor som obehagligt. Kvinnor fruktar ofta studien, tror att de inte kommer att utveckla cancer eller medvetet ignorerar samtalet.

Källor):