Dussintals tyskar som är sjuka med EHEC-bakterier

BAARN - I Tyskland är dussintals människor på sjukhus efter att de smittats med EHEC-bakterierna. I synnerhet kvinnor har blivit sjuka. Infektionen orsakar svår diarré, kräkningar, buksmärtor och kan orsaka allvarliga njurskador.

Nästan 25 fall har rapporterats i delstaterna Niedersachsen, som gränsar till Nederländerna, och Bremen. Förbundsstaterna Schleswig-Holstein och Hamburg i norra Tyskland involverade ett tjugotal fall. I Hesse, som ligger mycket längre söderut, har patienter med EHEC-bakterier (Enterohemorrhagic E.coli) också varit på sjukhus. Många patienter är på intensivvård.

Nötkött
De flesta smittas av EHEC-bakterierna genom att äta underkokt nötkött. Rå mjölk kan också vara farligt. Att den här gången främst drabbas av kvinnor, enligt epidemiolog Gëard Krause från Robert-Koch-institutet i Berlin, kan bero på att kvinnor förbereder mat oftare.

Vuxna

Institutet tycker att det är slående att den här gången främst vuxna drabbas. Normalt drabbar särskilt barn en infektion. Institutet rekommenderar tyskarna att hålla koll på hygien i köket och alltid rengöra skärbrädor och knivar. Det är ännu inte klart varför det finns så många infektioner just nu.

Inga nederländska fall
Enligt National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) finns det inga kända nederländska fall av infektion med EHEC-bakterien. "Eftersom det finns en skyldighet att rapportera denna typ av bakterier hör vi alltid den omedelbart", säger en talesman för RIVM.

Källor):
  • Volkskrant