EHEC-krismöte i Berlin

BERLIN - I Berlin kommer krissamråd att hållas på måndagen om utbrottet av tarmbakterierna EHEC, som hittills har tagit tio människoliv i Tyskland. Den federala regeringen, regeringarna i federala stater och myndigheter inom folkhälsa och jordbruk deltar bland annat, meddelades det på söndag.

I Tyskland har förmodligen mer än tusen människor blivit sjuka av en exceptionellt aggressiv variant av EHEC. Fall av förorening har också rapporterats i omgivande länder, inklusive Nederländerna. Nästan alla är människor som nyligen har varit i Tyskland.

Danmark och Sverige
I Danmark och Sverige har nu nästan fyrtio infektioner rapporterats med EHEC. Alla patienter hade rest till Tyskland innan de blev sjuka. Myndigheterna i Köpenhamn och Stockholm rapporterade detta på söndagen. Båda länderna har uppmanat sina medborgare att vara försiktiga, särskilt med mat, när de reser till Tyskland.

Gurkor
De tyska myndigheterna vill först bestämma källan till föroreningen. Det finns en stark misstanke om att gurkor importerade från Spanien har fört bakterien till Tyskland, men det är långt ifrån säkert.

Så länge det inte är klart var exakt bakterierna kommer ifrån är det bättre att lämna råa grönsaker som sallad, gurkor och tomater, sa jordbruksminister Ilse Aigner på söndagen.

Källor):

  • ANP

  • Nu.nl