EHEC kräver fler liv

KIEL - De farliga tarmbakterierna EHEC har tagit ytterligare tre människoliv i Tyskland. På lördag meddelades att två kvinnor i åldern 38 och 84 år dog på ett sjukhus i Kiel. Läkare har fastställt sina förhoppningar på en ny behandling för att förhindra fler dödsfall.

På en universitetsklinik i Hamburg dog en 87-årig kvinna på fredagskvällen. Totalt har nio personer i Tyskland nu dött av effekterna av EHEC-infektion.

Enligt en taleskvinna för sjukhuset i Kiel hade kvinnan som dog där förts in i ett mycket kritiskt tillstånd några dagar tidigare. På en vecka har cirka tusen människor i Tyskland blivit sjuka, medan EHEC normalt orsakar i genomsnitt nio hundra infektioner per år.

Vissa patienter är i livsfara. Forskare säger att bakterien är exceptionellt aggressiv och resistent mot många typer av antibiotika.

Topp når inte
De tyska myndigheterna antar att toppen av utbrottet ännu inte har uppnåtts. Efter infektion kan det ta upp till tio dagar innan de första symptomen uppträder. Det kan inte uteslutas att ännu fler infektionskällor kommer att dyka upp.

EHEC har också uppstått i bland annat Danmark, Sverige, Storbritannien, Schweiz och Österrike. En holländsk kvinna är också infekterad.

Diarré
Bakterierna kan orsaka tarmblödning, svår diarré, illamående och njurproblem. Förorenade gurkor är möjligen källan till infektioner.

Hamburgs universitetssjukhus har tagit förhoppningar om ny behandling. Sex patienter med komplikationer får ett läkemedel för att förhindra njurskador.

Läkare uppnådde redan bra resultat med läkemedlet i en studie på barn förra året. De publicerade om detta i New England Journal of Medicine.

Källor):

  • ANP

  • Nu.nl