EHEC: säker konsumtion av groddar igen

BERLIN - Tyska Robert Koch-institutet har idag angett att konsumtionen av rå groddar är säker igen. Det enda undantaget är (bakterier från) bockhornsklöverfrön från Egypten, där risken för EHEC-förorening kvarstår.

Spiror och betespiror har varit i dåligt ljus sedan EHEC-epidemin började. Lite efter lite försvinner rädslan för infektion med EHEC-bageri na i bakgrunden och människor börjar äta dessa grönsaker råa igen. Robert Koch Institute indikerar nu att detta kan göras säkert igen.

Ingen anledning att varna
"Från regeringen ser vi inte längre en anledning till näringsvarningarna som borde skydda mot infektion med ehec 0104. Groddar och rödbetor kan ätas rå igen", sa en talesman för RKI. Ännu har inga bevis hittats för att andra bakterier och frön än egyptisk fenugreekfrö kan orsaka EHEC-kontaminering.

Mer än 50 döda
EHEC-epidemin är på väg tillbaka, men ännu inte över. Den senaste bekräftade föroreningen är från 7 juli. Epidemin har hittills krävt mer än 50 personers liv. Många av dem dog av hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS) orsakat av infektionen.

Källor):
  • Der West