En av sju pooler har smutsigt vatten

Många pooler har smutsigt badvatten, smutsiga duschar och omklädningsrum och kämpar med försenat underhåll. Detta framgår av nästan sexhundra inspektionsrapporter som Algemeen Dagblad inspekterade.

Genom att åberopa regeringsinformationslagen begärde AD från alla provinser inspektionsrapporter för offentliga simbassänger som inte överensstämde med lagen. Inventeringen visar att en av tre simbassänger har begått brott de senaste två åren inom områdena säkerhet, hygien eller vattenkvalitet. Problem med vattenkvaliteten uppstod i en av sju simbassänger. Mätningar på dussintals platser visade att vattnet var för smutsigt för simning.

Ont i öronen

"Människor kan få öronsmärta, men också hud- och lungbesvär eller diarré", säger Harald Wychgel från forskningsinstitutet RIVM. En av fem pooler led av defekter som kan äventyra simmarnas säkerhet. Exempelvis finns undervattensöppningar i nät som är för stora på många ställen där besökare kan fastna. En hel del brickor är också trasiga, så att simmare kan skära sig öppna på farligt skarpa kanter.

Inga problem

Enligt Arthur Helling från Recron, branschorganisationen för privata simbassänger, finns det ingen anledning till oro. "Jag har inga tecken på att säkerheten för simmare är i fara. Men vi måste försöka följa alla regler så långt som möjligt."

Källor):
  • Algemeen Dagblad