"En kvarts miljon människor över 60 har ingen aning om hjärtsvikt"

I Nederländerna lider förmodligen mer än 250 000 personer över 60 av hjärtsvikt utan att veta det, säger Heart Foundation, baserat på sin egen forskning. Det finns mer än 240 000 personer som är registrerade och som är kända för att drabbas av sjukdomen, rapporterar RTL Nieuws.

Forskningen utförd av Heart Foundation visar att personer med symtom associerade med hjärtsvikt ofta inte tror att de kommer från sitt hjärta. Dessutom skjuter folk upp ett besök hos sin läkare eftersom de har svårt att diskutera vaga klagomål med läkaren. Skulle folk veta mer om hjärtsvikt, skulle de vara mer benägna att gå till läkare.

Snabbast växande hjärtsjukdom

"Hjärtsvikt är den snabbast växande hjärtsjukdomen i Nederländerna, men klagomålen verkar inte kännas igen eller erkänns först sent. Symtom som andfåddhet, trötthet och vätskeretention förväxlas regelbundet med andra sjukdomar, stress eller allmänna klagomål om ålderdom, säger Hartstichting till RTL Nieuws.

Till läkaren i tid

Vid hjärtsvikt cirkulerar inte hjärtat tillräckligt med blod. Som ett resultat får inte organ tillräckligt med syre och näringsämnen och avfallsprodukter kasseras dåligt. Med ett blodprov och en hjärtfilm kan läkaren testa om klagomål orsakas av hjärtsvikt, enligt stiftelsen. Om människor går till läkaren i tid kan hjärtsvikt upptäckas i tid. Någon kan sedan återhämta sig enormt och så småningom leva längre.

Kardiolog Jan Willem Borleffs från Haga-sjukhuset i Haag: "Efter några månaders behandling ser vi mer än hälften av patienterna som en helt annan person. Många kan klättra uppför trappan igen efter några veckor och genomföra aktiviteter utanför hemmet. som först inte längre var möjliga. Forskning och behandling är verkligen värt det. "

Heart Foundation startar en kampanj i november för att uppmärksamma de klagomål som är förknippade med hjärtsvikt.

Källor):