EU: "Holländska och danska gurkor misstänker fortfarande"

BRUSSEL - Europeiska kommissionen fortsätter att hävda att en sändning av holländska gurkor också är en möjlig infektionskälla för EHEC-bakterierna. En taleskvinna för EU: s verkställande kommitté gav den senaste översikten över situationen i Europa på måndagen och pratade om gurkor från Nederländerna och / eller Danmark, förutom de misstänkta gurkorna i parti.

Förra veckan talade Europeiska kommissionen också om en möjlig infektionskälla i Nederländerna. Kommittén sa att den litade på information från Tyskland. The New Food and Consumer Product Safety Authority rapporterade sedan att inga gurkor från Spanien hade hittats hos det misstänkta holländska företaget. Produktstyrelsen för trädgårdsodling uttryckte sedan hopp om att alla rykten har undertryckts.

Inget allmänt förbud
Enligt Europeiska kommissionen är det ännu inte klart om föroreningen inträffade under gurkaproduktionen eller under transporten. Hela processen undersöks. Bryssel ser ingen anledning att införa ett allmänt förbud mot transport av spanska grönsaker.

Prover
Prover togs från alla gurkodlare som är anslutna till försäljningsorganisationen Kompany för att kontrollera gurkorna för förorening med EHEC-bageri na. Kompany har meddelat detta.

Resultaten av dessa analyser förväntas på tisdag morgon. Forskningen utförs av ett tyskt institut. Enligt en talesman för Kompany togs prover från 65 odlare i Östra Brabant och norra Limburg.

Riskanalyser
Hygien- och riskanalyser utförs i alla företag anslutna till Kompany i enlighet med den officiella hygienkoden som utarbetats av Productschap Tuinbouw. Odlarna använder inte organiskt gödselmedel eller djurgödsel. Tvååriga och slumpmässiga kontroller utförs för att säkerställa att reglerna följs.

Försäljningsorganisationen Kompany är ett partnerskap mellan gurkodlare som är medlemmar i kooperativen Komosa, BGB, Zon Fruit & Vegetables och Sun Quality.

Källor):

  • Telegraf

  • Nu.nl

  • Reuters