Fakta och fabler om kylskåpet

Det är varmare längst upp i kylskåpet än längst ner

Du behöver aldrig städa ett kylskåp om inte något har vänt. Ett gammalt kylskåp förbrukar mycket mer energi än ett nytt kylskåp. Och ska du förvara kött överst eller längst ner i kylskåpet? Health Net skiljer fakta från fablerna om kylskåpet.

Det är varmare längst upp i kylskåpet än längst ner

Fakta ... och myt
Fler och fler nya modeller har luftcirkulation och temperaturen är densamma överallt. I de flesta kylskåp är det dock fortfarande så att temperaturen strax ovanför grönsakslådan är lägre än högst upp. Det betyder att det är bäst att lagra kött och fisk i botten och produkter som drycker, bakverk eller sylt överst. Temperaturen i grönsakslådan är något högre: om temperaturen är för låg skulle kvaliteten på de färska grönsakerna försämras kraftigt.

Temperaturen ska alltid vara så låg som möjligt i kylen

Fabel
En kylskåpstemperatur mellan 3 och 4 grader är den mest idealiska. Risken för bakterie- och svampbildning är lägst vid denna temperatur. För vissa vitvarumärken motsvarar siffrorna på displayen eller vridreglaget antalet grader. Andra märken använder en skala på till exempel 1 till 5. I handboken till ditt kylskåp hittar du information om hur du slår på temperaturen. Om du har tappat bort handboken till ditt kylskåp, sök online efter märke och modellnummer i kombination med manualen.

Vid varmt väder måste du sänka kylskåpet, annars svalnar det inte tillräckligt

Fabel
Kylskåpet säkerställer att temperaturen förblir densamma, oavsett hur varmt eller kallt det är ute. Men ... var försiktig med ett kylskåp eller frys i skjulet eller garaget. På vintern kan det bli ganska kallt i skjulet eller garaget och vissa kylskåp svalnar inte längre och fryser om omgivningstemperaturen är för låg.

Du behöver aldrig rengöra ett kylskåp

Fabel
På grund av den låga temperaturen i kylen växer bakterier och svampar mindre snabbt. Men ... de växer. Därför bör du helst rengöra kylen varje kvartal. Du gör detta genom att ta bort alla brickor, rack och behållare och tvätta dem noggrant med tvålvatten och diskmedel eller läsk. Ta insidan av kylskåpet - inklusive kanterna! - avsluta väl och rengör även gummi. Glöm inte dräneringshålet på baksidan av kylskåpet: rengör det med en bomullspinne. Du kan springa i några droppar klor vid varje rengöring. Om avloppet är igensatt, stick igenom hålet försiktigt med en spett eller en grillspett. Och om du har ett fristående kylskåp, rengör kylskåpets baksida regelbundet. Gör detta till exempel med dammsugarmunstycket.

Så länge lådorna fortfarande kan stängas behöver du inte tina frysen

Myt
Kylskåpets frysfack bör också rengöras en gång i kvartalet. Om det bildas för mycket is eller frost där kommer kylen att använda mer och mer el. Du kan ta bort frostavlagringar med en isskrapa av plast. Om det är för mycket frost och is måste du tina frysen. Det går snabbare om du lägger en panna med varmt vatten i den. Rengör sedan frysen och lådorna noggrant med tvålvatten och diskmedel eller läsk.

Ett rent kylskåp är mer ekonomiskt att använda

Fakta
Ett kylskåp som är rent använder mindre energi. Detta beror på att temperaturledningen i ett rent kylskåp är optimal.

Ett nytt kylskåp är mer ekonomiskt än ett gammalt kylskåp

Fakta
Till följd av den tekniska utvecklingen blir hushållsapparater mer och mer ekonomiska att använda, och detta gäller även kylskåp. Du kan se det på din energiräkning. Mindre energiförbrukning innebär också mindre koldioxidutsläpp, vilket är bättre för miljön. För ett trasigt kylskåp är byte nästan alltid bättre än reparation.

Ett kylskåp med A + är nästan lika ekonomiskt som ett kylskåp med A +++

Fabel
Ett kylskåp med A +++ -etikett är dubbelt så effektivt som ett kylskåp med A + -etikett. Faktum är att ett kylskåp med A + -etikett är det minst effektiva på marknaden.

Du bör inte omedelbart sätta på ett nytt kylskåp

Fakta
Lämna ett nytt kylskåp på plats i minst fyra timmar innan du sätter på det. Detta har allt att göra med kylvätskan i kylskåpets rör. Om du slår på kylskåpet för snabbt kan rören blockeras.

Källor):