Fakta och fabler om rastlösa ben

Vad är sant?

Restless Legs (RLS) eller Restless Legs är inte mycket känt, så det är inte förvånande att det heller är mycket förvirring om det. Vi har listat de viktigaste missförstånden för dig!

Människor med rastlösa ben poserar

Inte sant. Exakt hur RLS utvecklas är ännu inte helt klart, men det finns fysiska indikationer på problemet. Meddelandena i nerverna från hjärnan till benen förmedlas inte ordentligt och det orsakar den stickande känslan. Klagomålen kan förvärras om du känner dig ledsen eller stressad.

Restless Legs är en föregångare till Parkinsons sjukdom

Inte sant. Båda sjukdomarna behandlas med dopaminagonister, men det betyder inte att de är samma tillstånd. I Parkinsons sjukdom används dessa läkemedel i mycket större doser än med Restless Legs.

Restless Legs körs i familjer

Sann. RLS är i många fall ärftligt. Det verkar finnas några ”misstag” i generna som kan orsaka klagomålen. Hos 60 procent av personer med RLS finns det flera familjemedlemmar med samma klagomål.

Restless Legs får dig att sparka i sömnen

Inte sant. RLS har i grund och botten inget att göra med muskelryckningar. Men 80 procent av RLS-patienterna lider också av periodiska lemmarörelser (PLMD). Dessa ofrivilliga rörelser får dem ibland att känna ryck genom benen eller armarna.

Sovpiller fungerar inte på Restless Legs

Sann. Ibland känns inte Restless Legs igen korrekt. Den bakomliggande orsaken till sömnproblemen ses inte och därför börjar människor använda sömntabletter, men det fungerar ofta inte bra eller bara tillfälligt. Det är därför viktigt att titta på varför människor inte sover bra.

Rastlösa ben förekommer bara hos äldre

Inte sant. Men det inträffar mer i senare liv. Växtsmärtor som vissa barn känner kan också relateras till RLS. Efter 45 års ålder blir klagomålen från RLS ofta värre. Vid den tiden går människor ofta till läkare för behandling.

Restless Legs är detsamma som muskelkramper

Inte sant. Det förväxlas ofta med myskkläpp, vilket får människor att använda fel medel för att bekämpa klagomål. Med nattliga muskelkramper vaknar människor ibland under natten eftersom de lider av smärtsamma kramper. Detta skiljer sig från den ständiga känslan av att röra benen som människor med RLS har. RLS är en nervstörning.