Fem frågor och svar om transfetter

Vad är transfetter och vad är så skadligt med det?

Världshälsoorganisationen (WHO) vill förbjuda transfetter i industriellt beredda produkter från 2023. Vad är transfetter och vad är exakt så skadligt för dem?

1. Vad är transfetter?

Transfetter är en typ av omättat fett. Normalt är omättade fetter bra för vår hälsa, men transfetter inte. De har en dubbel negativ effekt: de ökar den ogynnsamma LDL-kolesterolnivån och de sänker det gynnsamma HDL-kolesterolet. Detta gör dem "värre" än mättade fetter, vilket ökar både LDL-kolesterol och HDL-kolesterol. Transfetter finns naturligt i små mängder i kött och mejeriprodukter. Det gör dessa fetter fastare och längre, och därför praktiska att bearbeta. Men detta är inte alls gynnsamt för vår kropp. Det fanns en hel del transfetter i margarin, men producenterna har nu anpassat processen.

2. Konsumerar vi för många transfetter i Nederländerna?

Enligt Health Council är transfetter inte längre ett problem i Nederländerna. Den officiella rekommendationen är högst 1 procent av de dagliga kalorierna från transfetter. Det motsvarar ungefär 2-3 gram per dag. I genomsnitt konsumerar vi nu cirka 1 till 1,5 gram transfetter per dag i Nederländerna. Mer än hälften av transfetter kommer från naturliga källor, såsom ost, mejeriprodukter och kött. Resten kommer från delvis härdat fett i kakor, bakverk och snacks. Genom att välja mejeriprodukter med låg fetthalt och kött, flytande och mjukt fett och inte äta för mycket kex, kakor och snacks så mycket som möjligt, begränsar du intaget av transfett.

3. Om det inte är ett problem, varför vill WHO ett förbud?

WHO säger att över hela världen så många som 540 000 dödsfall orsakas av användning av transfetter i livsmedelsindustrin. Detta gäller inte Nederländerna och de flesta andra västländer, eftersom de skadliga fetterna nu till stor del har förbjudits där. Men i Mellanöstern och länder som Indien, Pakistan och Iran är det fortfarande allmänt tillåtet att använda transfetter. De används i livsmedelsindustrin, men också inom restaurangbranschen. Det är därför som WHO kräver ett förbud. För övrigt är transfetter inte förbjudna i Nederländerna.

4. Vad sägs om de naturliga transfetterna?

Alla transfetter har en ogynnsam effekt på kolesterolnivåerna. Men det finns fortfarande något intressant att spela med de naturliga transfetterna i mejeriprodukter och kött. Ett av dessa naturliga transfetter är CLA (konjugerad linolsyra). Vissa studier på försöksdjur indikerar att denna CLA faktiskt har positiva effekter på hälsan, till exempel en lägre risk för cancer, bättre motstånd, viktminskning och en bättre kroppssammansättning med mindre fett och mer muskler. Denna effekt har dock visats mycket mindre tydligt hos människor. För närvarande rekommenderar hälsorådet att minska dessa naturliga transfetter.

5. Hur känner du igen transfetter på etiketten?

Tyvärr är det inte obligatoriskt att lista transfetter på etiketten. Ibland anges transfettinnehållet på etiketten, till exempel med margariner och bak- och stekprodukter. Men det nämns ofta inte med kakor och snacks. Du kan titta på ingredienserna. Om det står "vegetabiliskt fett, delvis hydrerat" eller "hydrerat fett", vet du att transfetter har använts. Du vet bara inte hur många transfetter det finns i produkten.