Fetter: pågår jakten?

Friska och ohälsosamma fetter

Fetter har inte precis ett fläckfritt rykte: vi associerar dem med kolesterol och viktökning. Icke desto mindre måste vi göra vissa reservationer mot denna - kanske hastiga - dom.

Många tycker att de gör det bra att använda så lite fett som möjligt. Men att begränsa fettintaget är inte alltid klokt, betonar Dr. Lecerf, nutritionist vid Institut Pasteur i Lille. "Fetter är absolut nödvändiga för vår hälsa: fetter bör utgöra 35 till 40 procent av vårt dagliga kaloriintag."

Du kan inte leva utan det

Varför fjättra är nödvändiga? Eftersom de bildar en energireserv för vår kropp så att den kan fortsätta att fungera mellan måltiderna. Fetter är också byggstenar i cellmembran, särskilt cellmembran i ädla vävnader som hjärnan och ögonen. Dessutom producerar vissa fetter kemiska ämnen som är oumbärliga för att vissa organ ska fungera korrekt, en balanserad blodcirkulation och ett balanserat nervsystem.

Professor Bourre: "Vissa vitaminer är fettlösliga, vilket innebär att vi bara hittar dem i fetter. Ta vitamin E, en antioxidant som är en viktig allierad i kampen mot åldrande. Det kan vi knappast få från någon annanstans än från vegetabiliska oljor. Jag tänker också på vitamin A, som finns i smör och torskleverolja och är avgörande för syn eller vitamin D, oumbärligt för kalciumabsorption och huvudsakligen finns i fettet av fisk ". De som inte äter tillräckligt med fett kommer garanterat att drabbas av brist på dessa tre vitaminer.

En fettsyra är inte den andra

Det kan alla vara sant, men det finns bra och dåliga fetter, vi hör att du tänker. "Mättade fetter, som finns i t.ex. ost, ökar bara kolesterolnivån om du äter för mycket av det. I normala mängder är de inte skadliga för hjärta och blodkärl

Korv och Camembert

Är det inte riktigt vettigt att helt ta bort korv och camembert från vår meny? "Det skulle till och med vara absurt", säger professor Bourre. "Det är mycket bättre att minska på konsumtionen av kex, färdiga måltider och chips, eftersom dessa produkter innehåller palmolja. När allt kommer omkring är en mättad fettsyra inte den andra: palmitinsyra orsakar störst risk för hjärt-kärlsjukdom. ökar när det konsumeras i stora mängder, medan smörsyra - inklusive i feta mejeriprodukter - har visat sig skydda mot cancer i tjocktarm och ändtarm. "

Rätt förhållande

När det gäller omega-3 bör andelen av dessa fettsyror utgöra 1 procent av det totala kaloriintaget. För omega-6 är rekommendationen 2 procent. Men det är ingen mening att undra varje dag om du har nått din procentandel av omega-3 och omega-6. Snarare handlar det om idén bakom siffrorna.

Viktigast är att du vet att omega-3 är fleromättade fettsyror, som är väsentliga för att hjärtat och hjärnan ska fungera korrekt. I praktiken betyder det att det är i ditt bästa att sätta fet fisk på menyn (lax, sardiner, sill). Fet fisk innehåller mycket EPA och DHA-fettsyror, två berömda omega-3-fettsyror. Detta gäller även raps-, soja- och nötteroljor, kanin, purslane och lammsallad. Livsmedel som ger alfa linolensyra som hjälper organismen att göra EPA och DHA.

Det är också klokt att använda solros- och majsoljor sparsamt, båda rika på omega-6-fettsyror. "För många omega-6-fettsyror hindrar inte bara organismen från att utnyttja omega-3-fettsyrorna optimalt, de främjar också inflammation och oxidation, vilket inte är särskilt fördelaktigt för hjärtat och blodkärlens hälsa", enligt vår nutritionist.

Källor):
  • Plus Magazine