Finns det armövningar med skumrullen?

Jag kom i kontakt med skumrullen genom mina pilateslektioner. Min partner hade en SAB (en typ av hjärnblödning) och en hjärninfarkt i början av förra året. Efter det hade hon ett misslyckande på sin vänstra sida. Hon har ingen styrka i handen att till exempel någonsin äta eller ta tag i något med en kniv och gaffel. Genom övningar och sjukgymnastik försöker hon behålla allt hon nu kan med handen / armen. Vid denna tidpunkt kan fysioterapeuten dock inte slappna av i armen. Skulle du kunna koppla av armen genom övningar med rullen, precis som du kan med andra delar av din kropp? Har övningar redan tagits fram för detta?
Frank

Mark Chen, kvävgymnast

Huruvida skumrullen kan hjälpa till i det här fallet beror på ett antal faktorer. Efter en hjärnblödning med misslyckande eller kontraktur, ligger orsaken till muskelproblemet ofta i hjärnan. När detta inträffar får du bara en minimal effekt om du bara fokuserar på regionen där problemet uppstår.

Behandling av triggerpunkter

Nu är det sant att på lång sikt kan triggerpunkter uppstå i den drabbade armen. Muskelfibrerna anpassar sig när de måste spendera mycket tid i en förkortad position. Så snart spänningsproblem också uppstår i själva muskeln kan du behandla dem lokalt. Till exempel med manuell terapi som massage, men en skumrulle eller en lacrosskula är också möjlig. Med lite kreativitet kan en övning för rörlighet också kopplas till detta.

Personlig situation

Naturligtvis beror allt på hur väl din partner kan röra sig. Jag vet inte var hennes största begränsning är, men i den här videon förklarar jag en exempelövning. Kanske kan du göra några justeringar med terapeuten för att göra det mer specifikt för din situation.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Mark Chen är fysioterapeut och NASM-utbildad personlig tränare. Sedan augusti 2014 har han arbetat i Phnom Penh, Kambodja. Torr nål och medicinsk tejpning är en viktig del av hans syn och träning dominerar.