Finns en maximal hjärtfrekvens?

Intervju med en idrottsläkare

Ditt hjärta är viktigt. Motion hjälper till att hålla ditt hjärta friskt. Men hur långt kan och kommer du att gå? Finns det sådant som en maximal hjärtfrekvens för ett effektivt träningspass?

Adam Weir, idrottsläkare vid Medical Center Haaglanden och Sports Medical Advice Center Haarlem: "Det är omöjligt att svara på frågan om vilken hjärtfrekvens en idrottare ska ha för att träna så effektivt som möjligt. För vad är effektiv träning? Det är möjligt för en idrottsman. har en annan betydelse än för den andra. "

220-åldersformel

"Om någon kommer till mig med en sådan fråga, försöker jag ta reda på vad idrottaren hoppas kunna uppnå med träningen. Det indikerar effekten av träningen. Träning för ett maraton, till exempel, skiljer sig mycket från träning för fem -kilometerkörning ", fortsätter Weir.

Du kanske redan har hört talas om åldersformeln 220 för att beräkna maximal hjärtfrekvens eller sänka 220 med din ålder. Antalet som kommer ut ur detta är din maximala hjärtfrekvens.

Weir: "Denna formel är korrekt för en stor grupp. Om du har 1000 löpare i åldern 40 år, är den genomsnittliga maximala hjärtfrekvensen i gruppen 180. Men det finns alltid idrottare med en hjärtfrekvens på 200 eller 160 däremellan. Detta gör betyder inte att den ena är bättre än den andra. Ärftfaktorer avgör om idrottaren har en snabb, genomsnittlig eller låg maximal hjärtfrekvens. Genom att använda formeln kan idrottare gå fel. "

Hög kontra låg

Ärftfaktorer spelar därför en viktig roll i din maximala hjärtfrekvens. Ändå är vissa idrottare rädda om de har en högre maximal hjärtfrekvens än beräknad enligt formeln.

"Det är inte nödvändigt", säger Weir. "Det är mer så att de tränar för lätt. Men en mycket lägre hjärtfrekvens än i beräkningen kan innebära att idrottaren tränar för hårt. Tänk på maratonlöpare, de kommer ofta till oss med överträningsymptom / a>. "

"Det betyder dock inte att en idrottare som har haft en lägre maximal hjärtfrekvens än beräknat enligt formeln i flera år gör fel saker. Om han inte har några klagomål och har samma låga hjärtfrekvens under sport i flera år, då finns det ingen anledning att oroa sig. "

Sportspecifikt

Ändå finns det situationer som påverkar din maximala hjärtfrekvens. Om du till exempel är sjuk eller har stress. "Om idrottaren normalt har en hjärtfrekvens på 130 när han springer in och det visar sig att detta är 145 under nästa träningspass, så är detta en varning för mig. Sedan förkortar jag träningen eller till och med avbryter den", säger Weir.

"Om idrottaren försöker fortsätta, trots att han inte mår bra, kommer han aldrig att kunna komma nära sin maximala hjärtfrekvens. Idrottaren måste ofta hoppa av tidigt."

Den maximala hjärtfrekvensen är också sportspecifik, vilket vi lär oss av Weir. "En längdskidåkare har till exempel en högre maximal hjärtfrekvens än en löpare."

Test på sjukhus

Om du fortfarande är orolig rekommenderar Weir att du tar ett test på ett sjukhus eller en idrottsmedicinsk service. "I Medical Center Haaglanden utvecklade jag ett test på karriären. Idrottaren springer långsamt i tre minuter med åtta eller nio kilometer i timmen. Sedan går däcket en kilometer snabbare varje minut tills spelaren blir sur. Däcket brantare varje minut. "

Om idrottaren inte har några klagomål och är under 35 år och sportig är det också möjligt att han gör ett fältprov själv. "Idrottaren måste sedan sakta höja sin hastighet på tio minuter och avsluta med en sprint på två till tre minuter, helst uppför. Sedan vet han vad hans högsta hjärtfrekvens är."

Pulsmätare

Weir: "Många har tränat längre och köper sedan en pulsmätare. De ser sedan vad pulsen gör, men ändrar inte något annat i sin träning. Av mervärde."

"Tanken med en pulsmätare är att idrottaren faktiskt justerar träningen. Jag rekommenderar därför alltid att köpa en bok om hur pulsmätare fungerar. Min åsikt är att om idrottaren vill använda en mätare effektivt, borde han också göra läxor. ", avslutar Weir.