"Fisk på marknaden ofta inte färsk"

Mer än hälften av fiskstallarna på de nederländska marknaderna säljer fisk som inte är helt färsk eller ens förstörd. Detta framgår av forskning från konsumentföreningen.

Facket besökte arton fiskbås på marknader i Amsterdam, Haag, Leiden, Rotterdam och Utrecht. Forskarna gick till varje monter två gånger. Först runt 11 vid en temperatur på 16 grader Celsius och två gånger vid 14:00 vid 31 grader Celsius.

De köpte var och en tre fiskfiléer: lax, rödspätta och pangasius. Dessa kyldes till ett laboratorium, där fisken undersöktes med avseende på det totala antalet bagare (en indikation på friskhet) och eventuella E. colibakterier närvarande (en indikation på dålig hygien).

Bortskämd fisk

Vid sex bås fick förbundet fisk som anses vara bortskämd. Denna fisk hade mer än en miljon bakterier per gram. Tre av de arton undersökta marknadsstånden sålde också fisk som innehöll E.coli-bakterierna eller bajsbakterierna. De tre bäst rankade fiskbåsarna finns alla i Haag, medan de tre sämsta båsarna på Afrikaandermarkt i Rotterdam säljer fisk.

"Resultaten tyder på att alltför många fiskbestånd inte har sina affärer i ordning. Industrin måste verkligen arbeta med detta. NVWA måste också få tillräckliga resurser för att utöva strikt tillsyn och för att ingripa," säger Henry Resultat av facket.

Resultaten av studien kan läsas i oktobernumret av Healthy Guide of the Consumers 'Association.