Forskare odlar mänskliga blodkärl

BAARN - Amerikanska forskare hävdar att de kan odla mänskliga blodkärl för användning bland annat vid bypassoperation och njurdialys. Detta gör det onödigt att använda patientens egna vener i framtiden.

Forskarna tar muskelvävnad från den avlidne och sträcker den över rör gjorda av polyglykolsyra. Detta är samma material som används för upplösbara suturer. Efter åtta till tio veckor upplöses rören och lämnar ett perfekt användbart blodkärl, enligt forskarna vid University of East Carolina och Yale.

Åren har sedan testats på apor och hundar. Djurkropparna visade inga tecken på avstötning och venerna fungerade ordentligt i minst sex månader, enligt studierapporten publicerad i Science Translational Medicine. Blodkärlen kan också förvaras i ett år i en saltlösning, så att de kan göras i förväg.

Hittills använder denna typ av operation ofta patientens egna vener, till exempel från ett ben. Detta medför risk för komplikationer och venerna är inte alltid användbara. Det nya förfarandet förväntas testas på människor inom kort. Om detta visar sig vara framgångsrikt är det inte längre nödvändigt att återanvända dina egna vener.

Källor):
  • ABC News