'För lite åtgärder mot salmonella'

Med stora salmonellautbrott i mat vet de flesta holländare att det kan göra dig sjuk. Ändå vidtar en majoritet inte tillräckligt med hygienåtgärder. Det är resultatet av ett urval på mer än 1000 personer från National Institute for Public Health and the Environment (RIVM), skriver Metro.

"Efter det senaste stora Salmonella-utbrottet med infekterad lax, i slutet av september 2012, satte vi upp detta prov. Vi ville veta i vilken utsträckning människor följer rådgivande åtgärder för att förhindra infektion med salmonella," sa Desirée Beaujean, hälsovetenskapsmannen från RIVM som skapade provet.

Hon är förvånad över resultatet. "Så du ser att folk vet mycket väl att salmonella kan göra dig allvarligt sjuk, men att de inte är så försiktiga med kökshygien och inte slänger produkterna. Tio procent av respondenterna hade lax ... i huset. Sex av dem åt den här produkten. "

Bakterie

Människor är huvudsakligen smittade med salmonella bakterierna genom att äta underkokta ägg och fläsk, eller genom direktkontakt med (infekterade) djur. Bakterierna kan orsaka magont, illamående, kräkningar, diarré, feber, huvudvärk och muskelsmärta. Konsekvenserna kan bli större för riskgrupper.

Källor):
  • Tunnelbana