Förebyggande av åderbråck: 11 tips

Om att flytta, höga klackar och stå för länge

Åderbråck är blå, vansirande och vridande vener på benen. Inte konstigt att de är ett ögonblick för många kvinnor. Vi valde elva tips för att förhindra att du får dem eller åtminstone för att säkerställa att problemet inte blir värre.

Åderbråck är inte bara vacker, men de kan vara ganska smärtsamma. Så alla anledningar att undvika att få dem. Med några enkla justeringar i din dagliga rutin kan du minska risken avsevärt.

1. Flytta!

Ett av huvudmedlen för åderbråck är träning. Cykling, promenad, jogging och simning är utmärkta sätt att förhindra åderbråck. I synnerhet regelbundet delta i former av konditionsträning som fungerar på dina benmuskler och vadmuskler. I dessa former av rörelse kontraheras benmusklerna och masserar venerna. Blodet försörjs med syre genom rörelse och blodcirkulationen stimuleras. Lider du redan av åderbråck? Försök att undvika styrketräning med benen. Forskning visar att tung styrketräning bidrar till dess utveckling.

2. Titta på dina kläder

Använd inte täta, åtsittande och snäva kläder. Kläderna ska vara löst sittande, mjuka och ventilerade hela tiden. Om du har eller är utsatt för åderbråck, bör du undvika täta kläder eftersom de kan göra cirkulationen svår.

3. Justera dina skor

Om du är utsatt för åderbråck är det klokt att justera dina skor. Höga stilettklackar är ingen bra idé. Vill du ha höga klackar? Bär inte dem mer än 2 till 3 gånger i veckan och bär bekväma skor de andra dagarna.

Äta hälsosamt

En hälsosam, varierad kost är naturligtvis alltid en bra idé. Färsk frukt, fiber och massor av råa grönsaker. Ingen rökning, var måttlig med alkohol och kaffe. Allt detta gynnar din cirkulation.

5. Lyft dina ben

Behöver du vila? Höj sedan benen lite när du sitter eller lägger dig. Blodet vill samlas vid den lägsta punkten och utövar därför stort tryck på dina ben. Detta kan lätt orsaka blockeringar. Se till att dina ben är något högre när du somnar genom att justera fotänden. Har du inte en justerbar fotbräda? Lägg sedan en extra kudde under fötterna.

6. Titta på din vikt

Fetma gör åderbråck mer sannolikt. Hos överviktiga personer gör ökat tryck i buken det svårt att återföra blod från benen till hjärtat. Blodet i benen trycks och venerna kan utvidgas och orsaka åderbråck. Detta kan i sin tur leda till fukt i benen och därmed till syrebrist i huden. I slutändan kan detta orsaka ihållande sår i underbenen, ett så kallat "öppet ben". Att gå ner i vikt om du är överviktig minskar risken för åderbråck avsevärt. Fetma medför naturligtvis de nödvändiga riskerna hur som helst.

7. Justera dina duschvanor

Att ta en kall dusch främjar elasticiteten i dina blodkärl. Känner du inte för att ta en kall dusch? Skölj sedan fötterna och benen med kallt vatten efter dusch eller bad. Skölj alltid från fötterna uppåt.

8. Undvik att stå och sitta

Om du har ett stående yrke, sätt dig ner regelbundet. Försök också att dra åt och släppa vadmusklerna regelbundet. Om du har ett stillasittande jobb, gå en promenad regelbundet och om detta är möjligt, lägg benen lika högt. Tyngdkraften belastar dina vener extra när du står eller sitter under långa perioder. Måste du stå länge och har du en tendens att få åderbråck? Då är det klokt att bära kompressionsstrumpor som en försiktighetsåtgärd. Be din läkare om råd. Elastiska kompressstrumpor eller stödstrumpor kan erbjuda en lösning för stående eller sittande arbete. Bandage eller kompressionsterapi fungerar ibland ännu bättre än kompressionsstrumpor för att ge mottryck och förhindra åderbråck.

9. Lyft inte för tungt

Lyft inte för tungt. Detta sätter extra tryck på venerna, så att de kan expandera ytterligare.

10. Res med försiktighet

För en lång bilresa, försök att stanna varje timme för att gå några minuter. Det är också klokt att säkerställa regelbunden träning under långa buss- eller flygresor.

11. Massera dig själv

Massera benen regelbundet. Börja längst ner och arbeta dig uppåt. Massage har en gynnsam effekt på blodcirkulationen i tunga, trötta ben, fula vener och kalla fötter. Du kan använda normal massageolja för sådan am massage. Dessutom finns det produkter tillgängliga på apotek och apotek som kan ha en positiv effekt på blodcirkulationen. Bland annat hästkastanj, trollhassel och jojoba har en positiv effekt på blodcirkulationen.

Nyckelord: