Förhindra infektion med legionella: 5 tips

'Om du tror att du är smittad, kontakta läkare omedelbart'

På sommaren är risken för kontaminering med legionellabakterierna större eftersom många människor åker på semester. Hur undviker du att bli smittad? Och hur farligt är Legionella? Health Network frågade Monique Bastmeijer, styrelseledamot i stiftelsen Veterans Disease.

Men först, exakt vad är Legionella? Bastmeijer: "Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i vatten och om förhållandena är gynnsamma kan den föröka sig. Detta kan göras i vatten som ligger mellan 20 och 50 grader Celsius och i stillastående vatten."

Du kan smittas med legionella när mycket små förorenade vattendroppar (aerosoler) släpps ut och du andas in dessa droppar. Denna "misting" uppstår när du duschar, i bubbelpooler (bubbelbad), simbassänger, luftkonditionering och kyltorn. Dessa installationer måste därför alltid kontrolleras ordentligt.

Extra risk: badtunnor hemma

"Många köper ett bubbelbad för sitt hem. Du måste bara upprätthålla ett sådant bad väl, för när det bubblar släpps många små vattendroppar som du sedan andas in. Risken för bubbelbad är därför ganska hög, så håll det med rätt klordos så att vattnet desinficeras ordentligt eller byter vatten i tid. "

Vad gör Legionella farligt?

"Om du andas in förorenade vattendroppar kommer bakterierna in i lungorna och - precis som i vattenledningar - är det en varm, slemmig miljö där bakterierna kan växa bra. Där gör det exakt detsamma och gör dig sjuk. Du kan sedan få en lunginflammation och om den inte behandlas med rätt antibiotika kan det orsaka multiorgansvikt. Eftersom denna bakterie inte stannar i dina lungor kan människor bli mycket allvarliga sjuka och få rätt antibiotika tillräckligt, det är inte så illa och du återhämtar dig snabbt. "

5 tips för att minska risken för legionella

  1. "Se till att dricksvattnet inte förorenas med legionella genom att hålla vattnet vid en bra temperatur. Du kan göra det genom att hålla vattnet kallt (under 20 grader Celsius) och varmt vatten väl varmt (60 grader Celsius eller högre)."
  2. "Kommer du hem från semestern? Skölj alla dina kranar, både från duschar och vanliga kranar. Stå inte vid dem och ventilera väl, annars andas du vattendropparna."
  3. "När du åker på semester vet du aldrig när en kran användes senast. Hotell och semesterparker har en skyldighet att kontrollera det, men du vet aldrig riktigt med säkerhet, så spola allt själv och sätt upp allt. Om du känner att det kalla vattnet är för varmt eller det varma vattnet blir inte tillräckligt varmt, detta är en bra indikation på att det inte är korrekt, så informera ägaren eller se till att du inte tar en dusch själv. Tvätta eller ta bort duschhuvudet , så att du inte har någon misting. "
  4. "När du sköljer med duschhuvudet, låt det fyllas med vatten i en soptunna eller hink, bara från kranen och sätt in duschhuvudet där. Detta förhindrar dimma, vilket gör det mindre skadligt. Kan inte få duschen gå iväg? sedan en tvättlapp eller handduk runt den. "
  5. "Om du använder duschen på jobbet, var medveten om legionellabakterierna här. Även om du arbetar på ett företag där vatten finfördelas, till exempel med produktionsprocesser. Företag har hälso- och säkerhetslagstiftning som gäller för detta. Fråga din arbetsgivare om detta, annars kan du ange detta. utsätta dig för potentiella risker hela dagen.

Om du tror att du har legionella, vad är det bästa att göra?

"Då måste du gå till läkaren så snart som möjligt. Berätta för dem att du funderar på legionella och ange också varför du funderar på det, till exempel för att du har varit på semester eller för att du arbetar med nebuliseringsapparater och du har vissa symtom, såsom huvudvärk, torr hosta, feber (38 grader Celsius eller högre), förvirring och eventuella tarmproblem.

Läkaren kan tänka på influensa eller vid denna tidpunkt korona. Då kommer du först att testas för corona och mycket tid kommer att gå som du inte har med legionella. Med legionella är det mycket viktigt att människor behandlas så snabbt som möjligt, för annars är sjukdomsförloppet mycket allvarligare. Så om du har dessa symtom, gå snabbt till läkaren och bli testad. "