Förkalkat hjärtklaff minst känt hjärtsjukdom

Människor över 60 vet lite om aortaklaffstenos, en förkalkad hjärtklaff i kransartären, liksom dess svårighetsgrad och konsekvenser. Detta gör det till den minst kända hjärtsjukdomen i Nederländerna.

Detta är slutsatsen från forskningsföretaget Opinion Matters, efter en onlineundersökning bland 9 500 européer i åldern 60 år och äldre. De nederländska resultaten har nu tillkännagivits via webbplatsen nieuwhartlep.nl.

Resultat

Det visar sig att endast 25 procent av holländarna vet vad aortaklaffstenos är, jämfört med 38 procent i Europa. Dessutom är vissa över 60-tal oroliga över det, medan en förkalkad hjärtklaff förekommer hos en av tio äldre över 65 år.

40 procent av de tillfrågade är inte medvetna om tillståndets svårighetsgrad. livslängden är bara två år. Symtomen förväxlas ofta med andra saker som ålderdom eller täppta vener.

Saknas

"Dessa resultat visar brist på kunskap hos äldre människor vars sjukdom är vanlig och livshotande i svår form", säger Dr. G. Brandon Bravo Bruinsma, hjärt-kirurg vid Isala sjukhus i Zwolle. "De riskerar att inte ta symtom som andfåddhet, minskat fysiskt tillstånd, bröstsmärtor eller trötthet på allvar. Hjärtventilersättning."

Allmänläkare

De andra resultaten av studien visar att holländarna, jämfört med andra européer, går till läkaren minst för en hjärtkontroll (24 procent). Läkaren lyssnar också mindre ofta på sitt hjärta med ett stetoskop (24 procent). Om läkaren hör ett "murmur" i hjärtat, kan detta vara en första indikation på onormala hjärtklaffar och ytterligare utredning av en kardiolog behövs för att bestämma tillståndet och svårighetsgraden.