Förorsakar socker plack i kranskärlen?

Nyligen hävdade en av mina vänner att socker inte är den första orsaken till plackbildning i kranskärlen. Socker skulle skada kärlväggen och orsaka strängningar. Han kommer från den alternativa kretsen. Jag är en tandläkare. Det är uppenbart att socker inte är bra för vår kropp, men jag vet inte denna direkta koppling. Har du en uppfattning om detta?
Jim

Leonard Hofstra, kardiolog

Faktum är att allt fler frågor tas upp om den stora mängden socker som konsumeras i vårt västerländska samhälle.

Vad många inte inser är att överflödigt socker omvandlas till triglycerider. Dessa triglycerider är fettpartiklar som kroppen enkelt kan lagra. Sockerarter omvandlas således till fett. En ökad triglyceridnivå ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

För övrigt rensar inte effekten av sockerarter på triglyceridinnehållet akleja. Tvärtom förblir LDL-kolesterol, även kallat dåligt kolesterol, en av de viktigaste riskfaktorerna för utveckling av åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdom.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.