Fungerar 5-sekundersregeln?

Fråga och svar

Bra fråga! I det här avsnittet söker HealthNet efter svar på gnagande frågor. Den här gången: Fungerar 5-sekundersregeln?

Det är en välkänd regel: om du tappar något på golvet kan du fortfarande äta om du tar upp det inom 5 sekunder. På den korta tiden skulle bagare inte få chansen att slå sig ner på maten. Men är det verkligen fallet?

Mycket forskning har gjorts om fenomenet de senaste åren. Till exempel testade mikrobiologen Ronald Cutler från London University denna regel. I sitt experiment släppte han successivt en bit pizza, ett äpple och en rostad smörgås med smör på ett nedsmutsat golv. Mat uppsamlades efter 0, 5 och 10 sekunder. Sedan undersökte han det för förekomst av bakterier. Alla produkter befanns innehålla samma mängd bakterier.

Bakterie

Forskare från Aston University kom till samma slutsats i en liknande studie. För sin forskning tittade de på närvaron av två vanliga bakterier, E.coli och Staphylococcus aureus. De undersökte överföringen av dessa bakterier från olika våningar till olika livsmedel efter 3 till 30 sekunders kontakt.

Tiden tycktes spela en viktig roll. För att ju längre något låg på golvet, desto fler bakterier på maten. Men även i en bråkdel fanns det redan bakterier på den. Den typ av golv du tappar maten visade sig också påverka. Mat som hade legat på ett slätt golv, som kakel eller laminat, innehöll fler bakterier än mat som hämtats från mattor.

Sjuk

Det faktum att det finns bakterier på maten betyder inte att du blir sjuk om du äter den. Bakterier finns överallt. Tänk på till exempel disktrasan på disken i köket. Men din smartphone och tandbröst är också fulla av bakterier. Vill du vara på den säkra sidan? Då bör du kasta bort mat som har fallit på golvet.

Har du en bra fråga? Skicka oss en

Källor):
  • WebMD