Ge inte listeria-bakterierna en chans

Tvätta frukt och grönsaker väl!

Listerios är en infektion orsakad av en bakterie, listeria, som finns i maten. Friska vuxna påverkas vanligtvis mindre av infektionen. Infektion är särskilt farlig för (det ofödda fostret hos) gravida kvinnor, nyfödda och personer med nedsatt immunförsvar.

Listeria finns på många livsmedel. Dessa tarmbakterier kan hamna på maten genom exempelvis vatten eller djurfoder. I princip kan listeria fortfarande inte skada; det händer bara när det har multiplicerats i sjukligt stora mängder.

Matinfektion

Listerios är sällsynt i Nederländerna; listeriabakterierna orsakar cirka 40 till 60 fall av livsmedelsburna infektioner per år. Men konsekvenserna av denna infektion kan vara mycket allvarliga.

Listeria kan till exempel leda till hjärnhinneinflammation och sepsis (blodförgiftning). Gravida kvinnor kan också förlora sitt barn på grund av spontan abort. Chansen för detta är extremt liten, det uppskattas att endast 0,0025 procent av alla gravida kvinnor får en infektion.

Ändå finns det gott om anledning att vara uppmärksam på denna bakterie. Hur kan du minimera risken för infektion?

1. Undvik riskprodukter

Listeria multiplicerar särskilt snabbt på råvaror som kommer från djur. Tänk på:

 • Råmjölk. Observera: mjölk från snabbköpet är pasteuriserad eller steriliserad och är ofarlig!
 • Rå mjölk mjuk främmande ost, till exempel brie och camembert. Obs: om det står 'au lait cru' på etiketten är osten tillverkad av obehandlad mjölk. Au lait pasteurisé är helt enkelt säkert.
 • Förpackad rökt fisk, såsom lax och makrill.
 • Rå kyckling.
 • Rått kött, såsom carpaccio, filet americain, tartar och rostbiff.

Det är bättre att undvika alla dessa produkter om du tillhör en av riskgrupperna. Dessa riskgrupper är:

 • gravid kvinna;
 • unga barn;
 • äldre;
 • personer med allvarliga sjukdomar och / eller försvagat motstånd.

För dessa grupper kan infektion med listeria vara dödlig. Friska personer visar vanligtvis inga symtom eller milda influensasymtom när de smittas.

Tillhör du inte en riskgrupp? Då kan du äta produkterna som vanligt om du följer åtgärderna nedan. Naturligtvis är allmän hygien också viktigt.

2. Håll kylda produkter väl och inte för långa

Listeria multiplicerar lätt. Även i en sval, fuktig miljö, såsom kylskåpet. Men ju kallare desto mindre snabbt multiplicerar listeria.

Till exempel sprids bakterierna vid en kyltemperatur på 4 grader hälften så snabbt som vid en kyltemperatur på 7 grader. Så ställ ditt kylskåp på 4 grader.

Ju tidigare du äter eller dricker produkter som måste kylas, desto mindre är risken för kontaminering. Så för köttprodukter, sallader, färdiga måltider och skivad frukt och grönsaker är det bäst att äta och dricka dem så snart som möjligt. Ju närmare utgångsdatumet desto fler listeriabakterier.

Listeria-bakterier kan överleva även i frysen. Så listeria kan också förekomma i produkter som du flyttar från frys till kylskåp. Förresten dör bakterien vid temperaturer över 80 grader Celsius. Så du är inte i fara om du lagar mat, bakar eller steker mat och äter den direkt därefter.

3. Förbered produkterna noggrant

Om du skär en bit rå kyckling och sedan steker den väl, kommer den slutliga kycklingen inte längre att innehålla listeria (den är död av uppvärmning), men bakterierna kan fortfarande finnas på dina händer. Om du sedan förbereder en sallad utan att tvätta händerna först kan bakterierna hoppa till salladen.

Så förbered din mat hygieniskt:

 • Tvätta händerna efter att ha förberett rått kött, fisk eller kyckling.
 • Tvätta frukt och grönsaker väl.
 • Se till att du inte använder kniven som du skär rått kött med, till exempel för att skära en gurka etc.

Dessa åtgärder minimerar risken för att du utvecklar listerios.

Förorening

Förorening från människa till människa förekommer sällan. Ett undantag från detta är överföringen från mor till barn. En kvinna kan smitta barnet under graviditeten eller vid födseln. Det finns i genomsnitt två till fyra veckor mellan infektion och symtom, men det kan variera från några dagar till några månader. Hos personer som har återhämtat sig från infektionen kan listeria-bakterierna fortfarande finnas i avföringen i flera månader.

Graviditet

Särskilt gravida kvinnor kan få panik om de av misstag äter en ”fel” produkt. Denna oro är inte heller nödvändig. Eftersom det inte kan sägas tillräckligt ofta: risken för infektion med listeria-bakterierna är i sig liten!