Gen från alger stoppar störningar i hjärtrytmen

Det har visats för första gången att hjärtvävnad kan avsluta en störning i själva hjärtrytmen. Forskare från Leiden University Medical Center (LUMC) använde en slående metod för detta: administrering av ett ljuskänsligt protein från alger, kompletterat med en ljusblixt.

Hjärtarytmier är vanliga och kan vara dödliga. Att ge en elektrisk chock i tid via en extern eller intern defibrillator kan stoppa en störning i hjärtrytmen, men det är mycket smärtsamt. LUMC-forskare visar nu att en gen från alger kan användas för att få hjärtvävnad att producera den ström som behövs för att stoppa arytmi.

Forskarna beskriver sin forskning den här veckan i den vetenskapliga tidskriften Cardiovascular Research.

"Steget mot patienter är fortfarande stort, men vi har nu visat att principen fungerar", säger en av forskarna, Dr Daniël Pijnappels. Många steg behövs fortfarande innan patienter kan dra nytta av utvecklingen, men enligt Pijnappels kan denna upptäckt vara grunden för nya terapier som är beroende av själva hjärtat eller biologisk defibrillering.

Genterapi

Forskarna använde modifierade virus för att introducera algenerna. "Detta kallas också genterapi, en behandlingsmetod som nu börjar ge kliniska framgångar för olika tillstånd", säger kollega forskare Dr Twan de Vries. "En fördel med genterapi är att den - till skillnad från många av de nuvarande behandlingsmetoderna - kan ge verkligt botemedel."

Enligt forskarna har forskningen med ljuskänsliga proteiner, eller optogenetik, mycket potential och kommer bland annat att bidra till en bättre förståelse av hjärtarytmier.

Källor):
  • LUMC