Genom att sitta mindre lever du längre

BAARN - Människor som sitter mindre än tre timmar om dagen förlänger sitt liv med två år. Och genom att begränsa tv-tittandet till mindre än två timmar om dagen kan du leva 1,4 år längre.

De flesta vuxna spenderar mer än hälften av sin tid på att sitta ner. Och en stillasittande livsstil är ett allvarligt hälsorisk. Forskare från Louisiana State University System skriver detta i British Medical Journal.

Riskfaktor En stillasittande livsstil har kopplats till diabetes och dödsfall från hjärtsjukdomar eller stroke. Den nya forskningen tar det ett steg längre genom att visa hur stor förbättringen är när du sitter mindre.

"Att sitta är en riskfaktor, inte en sjukdom", säger forskaren Peter Katzmarzyk. "Det är jämförbart med övervikt och är nästan lika ohälsosamt som att röka . Vi är inte benägna att stå upp mycket, det borde förändras."

Sitt mindre Enligt Katzmarzyk finns det företag som byter ut standardskrivbord med skrivbord där du måste stå eller gå på ett löpband. "Åh istället för att mejla eller ringa en kollega, kan du också gå till honom. Ett möte är ofta också lätt under en promenad."

Studie För studien använde forskaren data från National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005-2006 och 2009-2010. Tillsammans med sina kollegor studerade han också fem studier med totalt 167 000 vuxna. Effekten av att sitta länge är oberoende av andra faktorer som hur mycket vi rör oss per dag.

Källor):
  • WebMD