'Glasögonbärare är upp till tre gånger mindre smittade med koronavirus'

Enligt en indisk studie är glasögonbärare upp till tre gånger mindre infekterade med koronaviruset. Enligt forskare rör de ögonen mycket mindre, vilket också minskar risken för infektion avsevärt, rapporterar den flamländska nyhetssidan Het Laatste Nieuws.

Förra sommaren ställdes 304 personer - som hamnade på sjukhus med koronaklagomål - frågor om deras vision. Det handlade om 223 män och 81 kvinnor i åldern tio till åttio, känner The Independent. Av dem sa 19 procent att de vanligtvis bär glasögon.

Enligt en av studiens forskare har en människa en vana att röra vid sitt eget ansikte i genomsnitt 23 gånger i timmen. "Att gnugga ögonen görs ungefär tre gånger i timmen."

Infektion genom tårkanaler

De som bär glasögon mer än åtta timmar om dagen verkar nu löpa två till tre gånger mindre infektionsrisk. Enligt forskare spelar särskilt tårkanaler en viktig roll vid överföringen av viruset. ”Att gnugga ögonen med förorenade händer kan vara tillräckligt för att komma in i Covid-19,” sa han.

Studien har ännu inte fått en "peer review" (en bedömning av en kollega, red.). För ett år sedan krävde ögonläkare också att kontaktlinser skulle utelämnas så mycket som möjligt.

Källor):
  • hln.be