Goda nyheter om hjärt-kärlsjukdom

Skräddarsydd behandling för det kvinnliga hjärtat

Intressant utveckling kan ses inom hjärt-kärlsjukdomar, som har fördelar för patienter och läkare. Kardiolog Janneke Wittekoek berättar mer om det.

Janneke Wittekoek (48) är en kardiolog som specialiserat sig på hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor. Även grundare och chef för HeartLife Clinics i Utrecht och författare till boken Het Vrouwenhart, publicerad 2017. Hon är också involverad som medicinsk chef vid National Center of Expertise for Genetic Research on Familial Cardiovascular Diseases (LEEFH). I videon nedan förklarar hon lite mer om skillnaderna mellan det manliga och kvinnliga hjärtat och förklarar varför det är så viktigt för kvinnor att känna till "deras antal" väl.

Hans hjärta är inte hennes

Janneke Wittekoek: ”Åderförkalkningsprocessen är annorlunda hos kvinnor än hos män. Män får ofta en allvarlig blockering i kransartären, kvinnor är mer benägna att drabbas av skador på små hjärtkärl spridda över ett större område. Vi kallar det mikrovaskulärt syndrom. Detta gör ofta hjärtproblem svårare för dem att diagnostisera. Dessutom uttrycker sig klagomålen hos kvinnor ofta annorlunda. Resultatet: läkare drar fortfarande alltför ofta felaktiga slutsatser om att det inte är något fel med kvinnor. Lyckligtvis är mer och mer känt om skillnaderna mellan män och kvinnor och mycket forskning görs på detta, till exempel i sambandet mellan klimakteriet och risken för hjärt-kärlsjukdom.

Fördel för patienten: snabbare, bättre diagnos och skräddarsydd behandling.

Kardiolog vid samtal

Janneke Wittekoek: ”Fram till nyligen var hjärtpatienter regelbundet tvungna att gå till sin läkare eller sjukhus för en kontroll, de mäter nu sina viktiga värden - blodtryck, hjärtfrekvens, hjärtrytm - allt oftare hemma. Tack vare ny teknik kan de enkelt skicka den informationen till sin vårdgivare, till exempel via en app på sin telefon. Läkaren eller sjuksköterskan kan hålla koll på patienterna mycket bättre och ge råd på distans, till exempel om justering av läkemedel.

Fördel för patienten: korta kommunikationslinjer med din läkare; gå bara till sjukhus om det verkligen behövs.

Livsstil som medicin

Janneke Wittekoek: ”Vi vet nu att du kan vända typ 2-diabetes - en viktig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar - med rätt kost. Du kan också positivt påverka ökat blodtryck eller höga kolesterolnivåer med näring och motion. Så mycket att medicinering ibland inte längre är nödvändig. Det betyder en större vädjan till personligt ansvar. När allt kommer omkring är det lättare att ta ett piller än att ändra din livsstil. Ett bra första steg: mäta ditt BMI, blodtryck och kolesterol minst en gång om året. Om du tvivlar på dina värden, be din läkare om råd. ”

Fördel för patienten: Om du känner till dina siffror vet du om du behöver vidta åtgärder för att undvika problem.

Tips från Janneke Wittekoek

”Många människor - särskilt kvinnor - har svårt att få en andra åsikt. De är mer bekymrade över sin doktors känslor än sin egen hälsa. Om du behandlas för hjärtbesvär i mer än ett år och det inte finns någon lösning ännu, fråga en annan läkare om hans eller hennes åsikt. ”

Källor):
  • Plus Magazine