Goda nyheter om hjärtkirurgi 2019

Snabbare återhämtning på grund av mindre skärning

Medicinsk vetenskap blomstrar. Varje år läggs nya läkemedel, behandlingar och insikter till. Men vilka kommer verkligen att göra skillnad? Vi frågade fem läkare som är specialiserade på cancer, hjärtkirurgi, migrän, KOL och geriatrisk medicin. Vad ser de fram emot 2019?

Bart van Straten (63) är hjärtkirurg vid Catharina Hospital i Eindhoven.

Snabbare återhämtning på grund av mindre skärning

Hjärtkirurgi där hela bröstbenet skärs upp fungerar mycket bra, men idag händer det ofta annorlunda. En "kirurgiskt minimalt invasiv hjärtoperation" skär mycket mindre, förklarar hjärtkirurgen Bart van Straten. ”I en metod, till exempel, istället för att göra ett stort snitt i bröstbenet gör vi bara några små snitt. Dessa ger lite smärta och snabbare återhämtning. Dessutom finns det naturligtvis en stor kosmetisk fördel. Självklart är patientens främsta oro att han eller hon får hjälp, men om kroppen fortfarande ser bra ut efter operationen hjälper det till med återhämtning. ”

I en annan metod skär kirurgen inte längre bröstet alls. Med byte av TAVI hjärtventil görs bara en liten öppning i ljumsken. En vikt konstgjord ventil styrs genom en kateter till den sjuka hjärtklaffen. Först trycks hjärtventilen bort genom att blåsa upp en ballong, sedan sätts den vikta konstgjorda ventilen på plats och viks ut. Den nya hjärtklaffen tar över funktionen hos den gamla. Van Straten: ”Patienten känner inte något av detta. Han eller hon har mer luft och ett bättre tillstånd efteråt. "

Det låter attraktivt. Varför får inte alla ett så minimalt invasivt förfarande? ”Det finns fortfarande stora risker”, säger Van Straten. ”Det beror på högt tryck. Det är 20 atmosfärer. Som jämförelse: i ett vanligt cykeldäck är trycket tio gånger mindre vid 2 atmosfärer. Trycket kan förstöra de elektriska ledningarna i hjärtat. I så fall behöver patienten också en pacemaker. I värsta fall brister den stora artären och patienten dör på bordet. Den chansen är fortfarande ganska hög med 2 till 3 procent. Operationen ges nu endast till äldre patienter med mindre passform för vilka en hjärtkirurgi är för betungande. När det verkligen inte finns något annat alternativ. Men mer forskning kommer att förbättra verksamheten och minska risken. ”

Den här artikeln publicerades tidigare i Plus Magazine januari 2019. Ännu inte prenumerant på Plus Magazine? Att prenumerera är enkelt!

Källor):
  • Plus Magazine