Grillkött är ofta förorenat med bakterier

Köttet som erbjuds i grillpaket av stormarknader är ofta inte djurvänligt, förorenat med potentiellt skadliga bakterier och ibland till och med nästan bortskämt. Detta framgår av en studie av Wakker Dier.

Wakker Dier besökte stormarknaderna Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Dirk, Deen och Dekamarkt förra månaden. Djurskyddsorganisationen köpte mer än tusen köttprodukter. 109 produkter uppgav att den var speciellt avsedd för grilla, men ingen hade ett djurskyddsmärke.

E. coli-bakterier

Elva grillpaket undersöktes mer detaljerat i en butik och mycket förorening med bakterier, såsom fem gånger E. colibakterier, hittades här. Dessa bakterier förekommer naturligt i tarmarna hos människor och djur och kan orsaka livsmedelsburna infektioner. I själva verket var tre av köttbitarna som undersöktes så förorenade att de började försämras.

Matförgiftning

Grillning är ofta orsaken till matförgiftning eftersom det inte är särskilt hygieniskt. Människor lämnar ofta det råa köttet i solen för länge, annars kokas det inte tillräckligt bra.

Källor):
  • ANP