Gurkmeja hjälper till med bypassoperationer

BAARN - Den indiska kryddgurkmejan har länge varit känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Det gula färgämnet i örten verkar nu också minska risken för hjärtinfarkt efter hjärtoperation.

Studien involverade 121 patienter som genomgick bypassoperation. Denna operation utförs för att förbättra blodflödet till hjärtmuskeln. Under operationen kan dock hjärtat skadas av en långvarig brist på blod och syre.

Studie Hälften av patienterna tog en kapsel med 1 gram gurkmeja fyra gånger om dagen. Med detta började de tre dagar före drift och fortsatte till fem dagar efter. Den andra gruppen fick placebo. Efter operationen hade 13 procent av gurkmejegruppen hjärtinfarkt. I kontrollgruppen var detta 30 procent.

Gurkmeja Enligt forskarna vid Chiang Mai University i Thailand är det mycket troligt att antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper hos gurkmeja minskar hjärtskador hos patienter. Detta ökar risken för en hjärtinfarkt 65 procent lägre.

Detta är en relativt liten studie och resultaten måste därför bekräftas med uppföljningsforskning. Dessutom är det okänt vilka biverkningar stora mängder gurkmeja har på lång sikt.

Källor):
  • Daglig post