Hantera lunginflammation i tid

Undvik allvarliga komplikationer

Hosta, hosta, hosta. Du har kämpat i flera veckor och den irriterande förkylningen verkar inte försvinna. Efter att ha tagit en dusch är du redan utmattad på morgonen. Allt gör ont och sedan det smutsiga slem du hostar ... Om den här bilden passar dig kan det vara bättre att träffa din läkare. Du måste hantera alla lunginflammationer i rätt tid!

Lunginflammation - eller lunginflammation - är inflammation i de mindre luftvägarna (bronchioles) och alveoler. Lunginflammation utvecklas vanligtvis efter att ha smittats med en bakterie eller ett virus, ofta som ett resultat av förkylning eller influensa.

Behandling nödvändig

Lunginflammation åtföljs av mycket hosta, kräkningar, feber, andfåddhet och en känsla av allmän sjukdom. När ditt immunförsvar inte kan bekämpa denna inflammation på ett adekvat sätt är behandling nödvändig.

Luftröret delas i två luftvägar (huvudbronkier), som förgrenas till mindre och mindre bronkier. De minsta bronkierna - bronkiolerna - har en diameter på cirka en millimeter; de slutar i ett slags druvmassa (de så kallade alveolerna eller alveolerna). Totalt har alveolerna en yta på cirka sjuttio till hundra kvadratmeter. Det är nästan storleken på en halv tennisbana.

I alveolerna sker gasutbyte mellan andningsluft och blod: syre absorberas och koldioxid frigörs. När ditt blod innehåller för lite syre kan dina kroppsceller inte göra sitt jobb ordentligt. I ett allvarligt fall av syrebrist kan obehagliga komplikationer uppstå, såsom medvetslöshet, andningsstopp och hjärtstillestånd.

Lunginflammation symptom

I lunginflammation fyller alveolerna med pus och andra vätskor, vilket gör syreabsorptionen svår. Du blir andfådd och andfådd och ditt hjärta och lungor måste arbeta extra hårt för att bibehålla syrenivån i blodcirkulationen.

Lunginflammation åtföljs av ett antal specifika symtom:

  • Mycket hosta och kräkningar av slem, ofta gul eller grön, ibland med blod.
  • Feber.
  • Andfåddhet, snabb ytlig andning.
  • Smärta med (djup) andning.
  • Allmän sjukdom: trötthet, klam / svettning, muskelsmärta, aptitlöshet, huvudvärk.
  • Cyanos: blå läppar och / eller ansikte och fingrar (under naglarna).

Hos barn med lunginflammation är näsborreandningen särskilt slående. Näsborrarna sprids under inspiration, i ett försök att få mer syre i lungorna. Barnet hostar mycket, har feber och en täppt näsa och klagar över ont i halsen, öronvärk och magont. Dessutom är barnet inaktivt och föredrar att ligga platt.

Orsaka lunginflammation

Kända orsaker till lunginflammation är: halsbakterierna streptococcus pneumoniae (pneumococcus), hudbakterierna staphylococcus aureus, virus (influensa), andra mikroorganismer, svampar och jäst. Lunginflammation är inte en isolerad sjukdom utan ofta ett resultat av förkylning eller influensa.

Hos friska människor tar cilierna i luftvägarna bort alla patogener med slem. Om detta inte görs tillräckligt når patogenerna de nedre luftvägarna. Denna lungvävnad är varm och fuktig och en idealisk miljö för exempelvis bakterier och svampar.

När patogenerna sprider sig till bronkiolerna och alveolerna reagerar ditt immunsystem med ett våldsamt inflammatoriskt svar. Du får feber, du börjar hosta, du slänger upp mycket slem, du är andfådd och känner dig kritiskt sjuk.

När din kropp inte är tillräckligt kapabel att bekämpa patogenerna är det nödvändigt med läkemedel. Om inte åtgärder vidtas i rätt tid kan en farlig situation uppstå: allvarlig lunginflammation, som i extrema fall till och med kan leda till döden.

Riskgrupp

Om ditt motstånd sänks, löper du en högre risk att få lunginflammation och du måste vara extra vaksam för eventuella symtom. Detta gäller särskilt personer från den så kallade riskgruppen: barn, äldre, diabetespatienter, patienter med hjärt- och cirkulationsproblem, patienter med kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL, såsom astma, emfysem etc.), kroniskt sjuka , etc. Lunginflammation utvecklas sedan som en ytterligare sjukdom till ett annat tillstånd.

Om du misstänker att du har lunginflammation rekommenderas ett besök hos din läkare. Speciellt om du tillhör riskgruppen bör du inte vänta för länge. En så kallad 'försummad lunginflammation' kan orsaka allvarliga komplikationer. I ett avancerat stadium kan en lungabscess (inkapslad källa till inflammation), empyema (pus i lungmembranen) eller septisk chock (bakterier i blodomloppet) utvecklas.

Terapi

Lyckligtvis kan lunginflammation i de flesta fall behandlas väl med antibiotika, till exempel azitromycin, amoxicillin, doxycyklin eller erytromycin. Genom att hämma patogenernas tillväxt kan din kropp återhämta sig och läka.

Du kan ta en allmän smärtstillande medel mot feber och smärta. Vid feber och svettning, se till att du dricker tillräckligt! Du kan ytterligare stödja läkningsprocessen genom att äta tillräckligt med protein och vitaminer och genom att vila. Efter en vecka till fjorton dagar borde klagomålen vara över.

Du kommer att läggas in på sjukhus om du har svår lunginflammation och / eller komplikationer. Läkemedel kan administreras effektivt med en infusion, eventuellt med administrering av extra syre via ett nässlang eller mask.

Källor):
  • Lång fond