Har Q10 en effekt på hjärt-kärlsjukdomar?

Vilken effekt har Q10 (ubiquinol) bland annat på hjärt-kärlsjukdomar? Jag använder själv ubiquinol och detta har visat spektakulära resultat.
Eric

Leonard Hofstra, kardiolog

Kardiovaskulär sjukdom är en av de främsta orsakerna till dödsfall och genererar betydande sjukvårdskostnader.

Vid förebyggande av hjärt-kärlsjukdom ägnas stor uppmärksamhet åt livsstilsfaktorer. Stora vetenskapliga studier har visat att 80 till 90 procent av alla hjärtinfarkter orsakas av livsstilsfaktorer som kan förändras. Tänk på en ohälsosam kost, stress, för lite motion, rökning och tillhörande diabetes, fetma och högt blodtryck.

Koenzym Q10

I det ljuset finns det också mycket uppmärksamhet för kosttillskott, såsom koenzym Q10 (Q10). Det är känt att en brist på Q10 är förknippad med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är därför attraktivt att tänka att ge Q10 kommer att minska risken för hjärt-kärlsjukdom.

Effekter uppnås inte

I vetenskapliga studier för förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar och hos patienter med hjärtsvikt har Q10 ännu inte kunnat visa någon skillnad. Det bör noteras att studierna var relativt små och därför inte tillräckligt stora för att faktiskt visa skillnad. En trend har dock konstaterats att patienternas höga blodtryck minskade efter att de fått Q10.

Det finns ännu inte en gedigen vetenskaplig grund för användningen av Q10. Det finns stora studier på vägen som kan ge bättre underbyggnad.

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.