Hjälp, jag har sovit riktigt illa ett tag

Jag har sovit dåligt ett tag. Under den senaste veckan vaknar jag klockan 05:00 och lägger mig inte igen. I går kväll vaknade jag några gånger och andade efter andan. Kände mig rastlös i kroppen, vilket hindrade mig från att somna. Idag lider hela dagen av ett "rastlöst" hjärta. Har du någon aning om vad som kan orsaka det och vad jag kan göra åt det?
Patricia (49 år)

Leonard Hofstra, kardiolog

Dålig sömn är ett vanligt problem. I ditt fall är nackdelen att REM-sömn huvudsakligen äger rum sent på kvällen, så att du saknar en stor del av den. Dessutom leder dålig sömn till högre blodtryck, större risk för hjärtinfarkt och större risk för fetma. Det är därför det är viktigt att hantera detta ordentligt.

Jag har några tips till dig:

  • Se till att du har en bra madrass och en kudde som stöder nacken och axlarna.
  • Sovrummet ska vara tillräckligt mörkt och tyst. Öppna fönstret för frisk luft och rök inte.
  • Vrid väckarklockan så att du inte alltid kan titta på den.
  • Du ska inte göra många saker i ditt sovrum förutom att sova. Aktiviteter som att titta på TV hör inte hemma i sovrummet. Ta inte med dig en smartphone eller surfplatta till sängs.
  • Om du slänger runt länge, stå upp och gör något annat. Läs eller gör något annat som tröttnar på dig. På så sätt är din säng fortfarande en sak att sova i och inte en sak att ligga vaken i.

Fler tips finns i den här specialen: neckoportal.com/sleep

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.