Hjälper kaffe och te mot sjukhusbakterier?

BAARN - Kan du dricka en glödande kopp kaffe eller te skydda dig mot MRSA-bakterier? Ny forskning säger att dessa drycker har en antibakteriell effekt, vilket minskar sannolikheten för att superuggen finns i näsan.

Nästan 2,5 miljoner människor har bevis för MRSA-bakterier i näsan, enligt amerikanska forskare vid Medical University of South Carolina. Att dricka varmt te tycktes minska risken för så kallade sjukhusbakterier med 50 procent. Samma effekt hittades hos kaffedrickare. Ju mer kaffe och te, desto mindre blev chansen.

Uppföljningsstudie
Studien visar en koppling mellan att dricka kaffe eller te och risken för infektion med MRSA-bakterierna, men ingen orsak eller effekt. "Ett logiskt nästa steg i forskningen är att se om kaffe och te faktiskt har en effekt på människor med MRSA", säger forskare Eric Matheson. "Det kan vara så att vissa ingredienser i te har antimikrobiella egenskaper och därmed dämpar superbuggen."

Kyld
Soda och iste tycktes inte ha någon effekt. "De kraftfulla ingredienserna i te kan förstöras av låga temperaturer", säger Matheson. "Det kan också vara så att de varma ångorna från det heta kaffe eller te får oss att andas in de hälsofrämjande ingredienserna."

Kritisk
Andra forskare är dock kritiska. De tycker att Mathesons fynd är intressant, men mer forskning behövs. Eftersom MRSA-bakterierna redan är motstånd mot antibiotika undrar de om de så kallade antimikrobiella egenskaperna hos kaffe och te kan göra skillnad här.

Källor):
  • WebMD