Hjälper prednison också med korona?

Min man (76 år) har KOL. Han har alltid förebyggande prednison hemma, som han kan ta omedelbart om han blir mycket andfådd. Prednison är verkligen ett universalmedel: andfåddhet minskar inom en timme. Används detta läkemedel också för korona och går du snabbare ur ventilatorn?

Joris Bartstra, journalist med medicinsk examen.

Det har gjorts, men för tillfället verkar en bror till prednison, dexametason, vara ett bättre val. Båda är kortikosteroider: starka hämmare av inflammatoriska reaktioner. Faktum är att ibland mirakelkurer, men också lite riskabelt. När din kropp introduceras till en okänd patogen (som ett nytt förkylningsvirus eller koronavirus) utlöses ett inflammatoriskt svar. Speciella vita blodkroppar förstör alla dina infekterade celler med virus och allt. Under denna första fas, med förkylning, lider du av ont i halsen och en rinnande näsa, avsedd att "skölja" patogener från dina slemhinnor.

Med corona kan det inflammatoriska svaret komma så ur hand att dina lungor fylls med vätska och du hamnar på intensivvård (IC), eller värre. Kortikosteroider hämmar inflammatoriska reaktioner och detta verkar vara livräddande på isen. Men viruset får då också fria tyglar. Som ett resultat ökar antalet viruspartiklar i blodet snabbt. Det var därför människor inte vågade ge dessa läkemedel i början av koronaepidemin. Det är därför inte något att komma igång hemma. Om din man blir mycket andfådd kommer prednisonen att hjälpa, men han borde få ett koronatest direkt.

Vill du också ställa en fråga till Dr. Joris Bartstra?

Glöm inte att ange ditt namn, ålder och kön. Om din fråga också är av intresse för andra kommer Joris att svara på den och publicera den i Plus Magazine.

Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.