Hjärnan lagrar minnen under hjärnvågor i tre steg

Vårt långtidsminne bildas under sömnen. Kortsiktiga minnen i hippocampus, ett område i mitten av hjärnan, flyttar sedan till områden på utsidan av hjärnan. Forskare från bland annat Radboud University har nu visat att speciella hjärnvågor i tre steg spelar en viktig roll i den processen.

Mathilde Bonnefond och Til Ole Bergmann är specialiserade på forskning om svängningar: vågor av hjärnaktivitet. "Det var redan känt att så kallad icke-snabb ögonrörelse (NREM) sömnfas är ansvarig för processen som omvandlar minnen från kort till lång sikt", säger Bonnefond. "NREM är känt för sina mycket långsamma vågor, så kallade långsamma svängningar eller SO. Vi visste redan att inom dessa SO finns två andra typer av vågor dolda. Men nu upptäckte vi att dessa tre typer av vågor i hippocampus är kopplade till rytm. ".

Långsamma vågor, spindlar och krusningar

Det finns ungefär en SO-våg per sekund. Inom dessa SO: er fann forskarna grupper av vågor med medelhastighet, de så kallade spindlarna. Och inom dessa spindlar fanns det en annan specifik del där supersnabba vågor hände, krusningarna.

"Så det finns krusningar dolda i spindlarna, som i sin tur ligger i SO: n," sa Bonnefond. "I tidigare studier kopplade vi bara vågtyperna en till en. Nu ser vi att de tre är relaterade och har en gemensam funktion. Vi tror att endast på mycket specifika tidsluckor sker informationsöverföring från kort till lång sikt. . i neocortex. "

Epilepsi

Forskarna undersökte fenomenet hos tolv patienter med epilepsi, där läkare sökte hjärnan efter de områden i hjärnan som var ansvariga för detta tillstånd. Det beskrivna projektet ägde rum samtidigt: forskarna applicerade speciella elektroder på de friska hjärnområdena som de kunde mäta vågorna med. "Detta var ett utmärkt tillfälle att studera hippocampus. Med normala EEG-tekniker, som mäter utanför skallen, är det svårt att komma så djupt in i hjärnan", säger Bonnefond.

Patienterna behövde inte komma ihåg någon specifik information. Bonnefond: "Du konverterar minnen från kort till lång sikt varje natt, så vi undersökte den processen i allmänhet. Nästa steg är att se om vi kan länka denna trestegsvåg till specifika minnen."

Resultaten av forskningen publiceras i Nature Neuroscience.

Källor):
  • Radboud University Nijmegen