Hjärtat hoppar över ett slag, varför är det?

Jag började plötsligt lida av hjärtarytmier. Enligt sjukhuset var det extra systoler, min läkare kallar det hjärtklappning. Jag har alltid trott att hjärtklappning betyder snabb hjärtslag? Det känns oroligt för mig och som om mitt hjärta hoppar över ett antal slag. Varför är det här och kan jag fortfarande anstränga mig, till exempel genom att gå eller cykla?
Vera

Leonard Hofstra, kardiolog

Du har antagligen extra systoles, även känd som överbelastning. Så länge det inte händer för ofta på en dag kommer ditt hjärta inte att bry sig om det. Det kan dock vara besvärande och kännas som hjärtklappning.

Hjärtarytmier

Hjärtklappning kan också vara ett uttryck för hjärtarytmier. I så fall är det viktigt att kartlägga hjärtat ordentligt med hjälp av en ultraljudundersökning av hjärtat och eventuellt ett träningstest. Detta kan följas av en så kallad Holter-undersökning, där hjärtat följs i 24 timmar med hjälp av en bärbar bildskärm (låda).

Att undersöka

Om det inte är säkert om det bara handlar om att hoppa över eller kanske en hjärtrytmstörning, är det tillrådligt att även göra ovanstående tester hos dig (ultraljudundersökning, träningstest och Holterundersökning.)

Har du också en fråga? Fråga sedan en av våra experter. Gå alltid till din läkare med brådskande frågor, experterna är inte rätt person för det. De gör inte heller diagnoser. Du hittar de andra villkoren här.

Dr. Leonard Hofstra arbetar som kardiolog vid kardiologiska centra i Nederländerna i Utrecht. Här ser han tusentals patienter per år, som vanligtvis hänvisas av läkaren. Han är också mycket intresserad av livsstils inverkan på hjärt-kärlsjukdomar.