Hjärtat skyddar sig från fett

HAGEN - Efter en fet måltid startas en skyddsmekanism i hjärtat som förhindrar att skadliga ämnen ackumuleras i hjärtmuskeln. Detta framgår av en studie från Wageningen University, delvis stödd av Dutch Heart Foundation.

Det misstänks att denna skyddande effekt är mindre effektiv om du har mycket kroppsfett. Resultaten publiceras idag på webbplatsen för den amerikanska tidskriften Circulation Research.

Studien ger viktig information om fettbalansen i hjärtat. hjärtmuskeln behöver fett som bränsle för att pumpa blod. Men för mycket fett är inte bra, för när fett förbränns skapas skadliga ämnen som kan skada hjärtmuskelcellerna. En skadad hjärtmuskel leder till alla typer av klagomål, såsom trötthet eller täthet.

Fetthantering
Sander Kersten, docent i näring, ämnesomsättning och genomik vid Wageningen universitet, studerade fettbalansen i hjärtat. Hans team upptäckte att ett visst protein kommer till verkan i hjärtmuskelcellerna hos möss som äter en fet bit.

Detta protein skyddar hjärtat mot skadliga partiklar som härrör från ett överskott av fett. "Du kan jämföra det med en grind som kan öppnas och stängas", förklarar Kersten. "Fettet från de första bitarna stänger grinden för de skadliga effekterna av fett som du äter efteråt."

Så, en trevlig mekanism och en licens att äta gott fett? Tyvärr inte. Hjärtat klarar en enstaka fet måltid, men om du ständigt konsumerar för mycket fett kommer skyddsmekanismen att vara ansträngd.

Och inte bara din kost spelar en roll: mängden kroppsfett verkar också viktig. Kersten: "Vi vet att fettvävnad producerar ämnen som påverkar skyddsmekanismen i hjärtmuskeln. Det väcker frågan: hur påverkar överflödigt kroppsfett fettbalansen i hjärtat?"

För närvarande är det ännu inte möjligt att säga vid vilken BMI hjärtmuskeln är i riskzonen. "Den frågan är inte så lätt att svara på, för tills nyligen var det omöjligt att mäta fetter i levande människors hjärtan", säger Kersten. "Men nuförtiden är detta möjligt med nya avancerade tekniker. Detta kommer att ge mycket ny information."

Källor):
  • Dutch Heart Foundation