Hjärtklaffsjukdom: 4 vanliga frågor

När du blir äldre ökar risken för hjärtklaffsproblem. Irriterande märker du ofta inget förrän du får klagomål. Fyra vanliga frågor om hjärtklaffsjukdom.

1. Hur vet jag att min hjärtklaff stör mig?

Ditt hjärta pumpar syrerikt blod genom hela kroppen. Fyra hjärtklaffar hjälper till med detta genom att säkerställa ett bra flöde. Om en sådan hjärtklaff blir för smal (aortaklaffstenos) eller för bred, får din kropp för lite syre och du blir andfådd, yr och ibland får du bröstsmärtor. Du märker ofta inte ett sådant problem med hjärtklaffen förrän det finns klagomål. Om du får klagomål är det viktigt att besöka läkaren. Med ett stetoskop på hjärtat kan läkaren känna igen ett hjärtmumr och hänvisa dig för en ekokardiografi. På den kan du se exakt vad som är fel med hjärtklaffen. När vi blir äldre ökar risken för hjärtklaffsjukdom.

2. Jag har känt andfådd ett tag, ska jag lyssna på mitt hjärta?

Gå till läkaren i tid om du har klagomål. Ofta tror människor att detta är en del av ålderdomen, men en extra kontroll med stetoskopet på hjärtat görs på nolltid. Lungorna hörs oftare än hjärtat, men ett hjärtmumrande hörs bäst med stetoskopet på bröstet.

3. Finns det några mediciner för hjärtklaffsjukdom?

Läkemedel kan inte bota hjärtklaffsjukdom. Om du utvecklar symtom som andfåddhet, bröstsmärta eller yrsel, kan hjärtklaffen redan vara kraftigt begränsad och kirurgi krävs för att reparera eller byta ut hjärtklaffen. Under tiden före proceduren finns läkemedel tillgängliga som kan minska klagomålen något.

4. Kan du få något från hjärtklaffen i ung ålder?

Du kan ha fötts med en hjärtklaffsjukdom. Den vanligaste är en aortaklaff med två ventilblad istället för tre. Det är också möjligt att hjärtklaffen blir inflammerad av en bakterie. Detta är ovanligt. Vanligtvis uppstår samma klagomål som med en föråldrad, smal hjärtklaff: du blir andfådd, trött, yr av ansträngning eller du har bröstsmärtor. Läkaren kan använda stetoskopet för att upptäcka om det är något fel med hjärtklaffen. I Nederländerna lyssnar inte allmänläkare ofta på hjärtat. Be gärna om det, det är enkelt och effektivt.